Фронтекс: Броят на мигрантите по източния маршрут нараства

https://mreja.bg/skandali/fronteks-broyat-na-migrantite-po-iztochniya-marshrut-narastva/62583 Mreja.bg
Фронтекс: Броят на мигрантите по източния маршрут нараства


Броят на засечените пристигания на мигранти в Средиземно море е намалял от началото на годината по западния и централния маршрут, но се е увеличил значително по източния, сочат данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, които бяха оповестени днес, предаде ДПА.

Общият месечен приток по главните мигрантски маршрути в Европа е намалал с 25 процента през ноември в сравнение с предишния месец на около 14 400, а общият брой за последните 11 месеца е намалял с десет процента на около 124 600 души, съобщи Фронтекс.

Макар пристиганията в Егейско море на изток да са намалели с 20 процента през ноември, спадът се дължи на лошото време и противоречи на тенденцията в предишните месеци, информира БТА.

Цифрата за 11 месеца по източния средиземноморски маршрут достигна 74 100, което е с 42 процента повече в сравнение с 2018 г. Регистрирани са 1 900 незаконни преминавания на границите в Западните Балкани през ноевмври и над 10 600 през 11-те месеца на 2019 г., което е повече от два пъти повече в сравнение с преди една година.

Около 1 200 мигранти са преминали през централния средиземноморски маршрут, предимно през Италия, през ноември, което е спад с 46 процента в сравнение с октомври. Броят на нелегалните мигранти преминаващи по западния средиземноморски маршрут, предимно през Испания, през ноември е спаднал с 80 процента от октомври, на 950, а общият им брой за 2019 г. е около 22 200, което е по-малко от половината на броя им за същия период на 2018 г.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.