Ердоган: Турция и Либия могат да проучват за находища на газ в Средиземноморието

https://mreja.bg/skandali/erdogan-turciya-i-libiya-mogat-da-prouchvat-za-nahodishta-na-gaz-v-sredizemnomorieto/62473 Mreja.bg
Ердоган: Турция и Либия могат да проучват за находища
на газ в Средиземноморието


Турция и Либия могат да извършват съвместни операции за проучвания за находища на газ в Източното Средиземноморие в рамките на споразумението за разграничаване на морските пространства, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турски вестници.

"Послание за Източното Средиземноморие" - това е заглавието по темата на в. "Гюнеш". "Развалихме им игрите в Източното Средиземноморие", пише в заглавие в. "Йени шафак".

Изданията цитират Ердоган, който заяви снощи пред турската държавна телевизия ТРТ, че според споразумението за морските пространства Турция ще може да извършва сондажи в континенталния шелф на Либия с одобрението на Триполи, както и че въпросното споразумение е сключено в рамките на международното право, предава БТА.

С влизането в сила на това ново споразумение между Турция и Либия ще можем да извършваме съвместни операции в тези ексклузивни икономически зони. Няма проблем за това, каза Ердоган.

Други международни сили не могат да извършват проучвания в тези райони без да получат разрешение. Гръцки Кипър, Египет, Гърция и Израел не могат да изградят "газова линия" без преди да получат разрешение от Турция, изтъкна турският президент, цитиран от в. "Гюнеш".

Районът, в който Турция и Либия очертаха морските си граници в рамките на споразумението, не е далеч от гръцкия о-в Крит.

През ноември турският президент Ердоган и ръководителят на правителството на националното съгласие на Либия Файез ал Сарадж подписаха споразумението за разграничаване на морските пространства. Двете страни подписаха и споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността.

В информация, озаглавена "Ако Либия иска, можем да им изпратим войници", в. "Акшам" цитира Ердоган, който пред ТРТ обяви, че Анкара е готова да изпрати свои военни в Либия, ако има съответна молба от страна на правителството на националното съгласие на страната.

Ако Либия поиска това, Турция ще вземе съответно решение самостоятелно. Няма да искаме разрешение по този въпрос от никого. Турция е готова да оказва на Либия всякаква подкрепа, посочи президентът.

Той уточни, че военното споразумение (т.е. споразумението за сигурността) дава правото на Турция да разполага военни в Либия, ако Триполи поиска това и добави, че по този начин няма да бъде нарушено оръжейното ембарго на ООН, наложено на Либия.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.