Джамбазки: Правата на българската общност в Македония трябва да се признаят

https://mreja.bg/skandali/dzhambazki-pravata-na-balgarskata-obshtnost-v-makedoniya-tryabva-da-se-priznayat/62384 Mreja.bg
Джамбазки: Правата на българската общност в Македония трябва да се признаят


Трябва да се признаят и гарантират правата на българската общност в Македония. Това каза евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пред журналисти.

По-рано днес в Националния дворец на културата започна и конференция "Западни Балкани", организирана от Фондацията за европейска реформа New Direction, на която Джамбазки е вицепрезидент, групата на Европейските консерватори и реформисти и Международния републикански институт (IRI). На нея се събраха политици и експерти от Европа в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност, както и посланици.

"С тази конференция най-вече целим да формулираме ясна и недвусмислена българска позиция и политика по отношение на нашия интерес на Балканите. Започваме от Македония. Никога няма да я нарека нито Северна, нито южна, нито горна, нито долна. Тя за мен е втора българска държава на Балканите. Българската политика по отношение на Македония е колеблива от десетилетия. ВМРО съществува, защото Македония е важен политически въпрос. Целта ми беше, и се радвам че успях да привлека както моите съюзници от Европейските консерватори и реформисти, така и Републиканския институт на САЩ да се съберат на Балканите, да ги запознаем с нашата гледна точка и да ги привлечем за съюзници", коментира Джамбазки.

"Това, което ние искаме да постигнем е ясно и гласно да формулираме нашите цели и задачи - една, от които е признаването и гарантирането на правата на законовите интереси на българската общност в Македония, на хората с българско самосъзнание там. Ако забелязвате в момента целият разговор в момента се върти около историята, а тя е безспорна. Тя се основава на историческите извори, но нашето впечатление е, че нашите приятели се опитват да ни оставят само в тази тема, като спорят само за безспорните исторически факти. Голямата задача в момента е да се огласи и формулира българската общност в Македония, включително и през конституционни промени. В македонската конституция има няколко държавнотворни елемента - народът, между който е албанският, египтяни и тн. Но българският отсъства и това трябва да бъде формулирано и поправено. Цел на тази конференция е да формулираме всички тези задачи и да ги следваме", каза още евродепутатът.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.