Дариткова: ГЕРБ се съобрази с патриотите за субсидиите на партиите

https://mreja.bg/skandali/daritkova-gerb-se-saobrazi-s-patriotite-za-subsidiite-na-partiite/62362 Mreja.bg
Дариткова: ГЕРБ се съобрази с патриотите за субсидиите на партиите


Със своето поведение в пленарна зала ГЕРБ опроверга всякакви спекулации за догорки и задкукисни сделки. При гласуването на чл. 64 ние бяхме максимален брой в зала и гласувахме за субсидия от 1 лв.

При прегласуването останахме само ние поддръжници на тази теза, каза шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова от кулоарите на парламента.Тя обясни, че това, че когато вчера депутатите са отхвърлили заложеното в бюджета финансиране на партиите от 1 лв. това не е означавало, че субсидията е 0 лв., а че партиите са нямали субсидия. При следващите гласувания 30 члена от закона за бюджета не бяха гласувани и останахме да ги гласуваме само ние от ГЕРБ.

Това създаде риск за приемането на бюджета, затова се наложи спешно съвещание с нашите коалиционни партньори, каза Дариткова. По думите й патриотите обещали, че ще продължат да гласуват, само ако се приеме по-висока субсидия за партиите от 1 лв. на глас. Отговорността ни е това да имаме бюджет за 2020 г. Ще понесем политическа отговорност за случилото се вчера, но ние сме отговорни за стабилността на държавата, каза Дариткова и допълни, че са приели предложението на коалиционните си партньори за по-висока субсидия.

Според управляващите не е нарушен правилникът на парламента, както се твърди ДПС. Дариткова отбеляза, че от ГЕРБ през цялото време са били в контакт с премира Борисов по време на гласуването на бюджета. Отговорността, която носим като първа политическа сила е най-голяма, но ние няма как да реализираме сами това управление. Така е определил българският избирател - да нямаме мнозинство в парламента. Искаме да избегнем криза с неприемането на бюджета, отбеляза още шефката на парламентарната група на ГЕРБ.В случай на протести за наламяване на субсидиите на 1 лв. управляващите са готови отново да обсъждат промените, но това ще се случи, когато в НС ще се разглежда Закона за партиите.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.