Ципрас: Горд съм с договора от Преспа

https://mreja.bg/skandali/cipras-gord-sam-s-dogovora-ot-prespa/59286 Mreja.bg
Ципрас: Горд съм с договора от Преспа


Лично аз съм много горд с Договора от Преспа, договор, който ще остане в историята, заяви лидерът на гръцката опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас, отговаряйки на пресконференция в рамките на международния панаир в Солун, цитиран от кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА) и македонското електронно издание “МКД“

Бившият гръцки премиер коментира политическата цена, казвайки, че въпреки че е огромна, той не се колебае и се гордее, че е направил това, тъй като това е крачка напред за Гърция и за укрепване на доверието в страната, съобщава кореспондентът на МИА от Солун.

"Споразумението от Преспа е споразумение, което ще остане в историята. Аз лично съм много горд с него, два пъти горд, защото не отстъпих въпреки очевидната политическа цена, която бих платил, след като видях абсолютно лицемерната позиция на тогавашния опозиционен лидер. Два пъти съм горд. Веднъж съм горд, че разсякох Гордиевия възел във външната ни политика, поставяйки основите и предпоставките за мир и добросъседство, като създадох съюзник, който за съжаление имахме като враг срещу нас в предишни години. Ние запазихме гръцкия характер, културното наследство на Македония “, каза Ципрас.

По отношение на реакциите на гражданите, особено от северната част на страната, бившият гръцки премиер ги призова да седнат и да помислят трезво дали Гърция с Договора от Преспа спечели или загуби позиции, особено дали страната спечели или загуби, когато спечели съюзник в регионът не е оставил отворена вратата за, както каза Ципрас, „трети страни да играят решаваща роля в Балканския регион, и по-специално на границата“. Успоредно с това той отново критикува „Нова демокрация“ за лицемерната им позиция по сделката, предаде "Фокус".

„Нека седят трезво и като цяло направят собствени изводи за онази лицемерна позиция, лицемерието на тогавашната опозиция, която говореше за предателство, и сега казва за тази иначе „коварна сделка“, че не само ще се придържа към нея, но и ще следи за нейното изпълнение, както Дора Бакояни каза. Нека всички стигнат до заключение за това кое е популизъм и кое не е популизъм “, каза Ципрас на днешната пресконференция в Солун, отговаряйки на въпрос на журналист.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.