Борисов: Някои кметове проспаха европарите за водните цикли (Обзор)

https://mreja.bg/skandali/borisov-nyakoi-kmetove-prospaha-evroparite-za-vodnite-cikli-obzor/63045 Mreja.bg
Борисов: Някои кметове проспаха европарите за водните цикли (Обзор)


Премиерът цитира “24 часа” за класацията на България по свобода

За тецовете ще се води дебат в Европа, работниците да са спокойни - ще се пенсионират

В пещерите до Перник има вода. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Стара Загора. Той напомни, че е командировал министри, за да търсят начини за справяне с водната криза в града. “Ще ни трябват 80 км тръби, под 20 милиона няма да ми се размине. От 1952 г. не е пипано нищо в Перник, може и от 1955 г. да е. Но няма по-млада от мен тръба”, коментира Борисов. И се закани

всички, които

през годините

са допринесли

за тази криза,

да понесат

отговорност

Премиерът обаче критикува кметове, че не са използвали европейските средства за водните цикли. “Когато говорихме колко са важни да използваме европейските пари, имаше градове, които буквално проспаха периода. А кметове пък, които не пожелаха да се включат в тези проекти”, обясни той. А сега му искали пари от бюджета.

Бъдещето на тецовете ще бъде решено колективно и след широка дискусия в Европа, обяви още Борисов. Той обясни, че не e лесно решение да се откажем от мястото, където се произвеждат 60% от електроенергията ни и работят 15-20 хил. души. Хората да бъдат спокойни, че за всеки ще има заплата, ще се пенсионират и няма да останат на улицата, каза премиерът.

Трябва да устоим колкото може по-дълго, защото имаме ресурс от въглища, допълни той. А по повод компенсациите на Европа обясни, че ако се поискат такива, трябва да се каже, че ще се затварят мините или тецовете през 2025 г. и затова трябват половин или един милиард евро, за да минат на газ или нещо друго. Това не искам да е само мое еднолично решение, а трябва голям дебат и с другите партии, допълни той.

“Колкото и да поискаме

днес, ще ни дадат, но това

не е в наш интерес,

защото нямаме с

какво да ги заместим тези

централи”, каза Борисов.

Днес България е една огромна строителна площадка. Изграждаме поне 10 огромни инфраструктурни проекта, похвали се Борисов. И отново изброи приоритетите на правителството в инфраструктурата - магистрала “Хемус”, пътищата Ботевград - Мездра и Монтана - Видин, готова магистрала “Струма”, готова “Европа” - от Белград до Бургас, “за да дойдат сърбите да обядват в Стара Загора”, тунела под Шипка.

Борисов обяви, че кабинетът е отпуснал 4,5 млн. лв. на община Стара Загора за многофункционална зала с 5200 места в парк “Артилерийски”. Очаквам да стане красива и да се използва за всички видове спорт на закрито и за концерти, обърна се той към кмета Живко Тодоров. “В четвъртия мандат може да направим Живко Тодоров премиер, да довърши това, което е казал. Пък аз може да дойда кмет на Стара Загора”, пошегува се Борисов.

Запитан на кого ще благодари, премиерът каза:

Благодаря

на българите -

така работят!

“И ако не беше този хейт и умишлено налаган скептицизъм... Прочетох в “24 часа” - на 39-о място сме от 130 страни по свобода. И много са зад нас. Но това вече не е новина, но ако е за словото, ще го изкарате първа новина”, обърна се Борисов към медиите.

За него думите на 2020 г. били “работа и стабилност”. Много мераклии има да управляват, но не е лесно, допълни той.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.