Борис Джонсън стана млекар в опит да запази властта

https://mreja.bg/skandali/boris-dzhonsan-stana-mlekar-v-opit-da-zapazi-vlastta/62545 Mreja.bg
Борис Джонсън стана млекар в опит да запази властта


Изборните страсти толкова се нагорещиха във Великобритания, че премиерът Борис Джонсън се принуди вчера преди зазоряване да тръгне по домовете край северния град Лийдс да разнася каси с мляко. В опит да бъде интервюиран, негов прессекретар спря репортерите с думите: “По дяволите”. По-рано пък самият Джонсън отне телефона на журналист, който се опитваше да му покаже снимка на болно дете, което спи на пода в болница заради липса на легло.

Причината за напрежението е, че комфортната преднина, която премиерската Консервативна партия имаше по време на предизборната кампания от над 10%, според последните прогнози се топи. И макар торите да са водеща политическа сила, е възможно отново да не постигнат мнозинство за самостоятелно управление, както през 2017 г. Тогава те се коалираха със северноирландската Демократична юнионистка партия, която обаче сега е против Джонсън заради сключеното от него споразумение с ЕС за Брекзит.

Социологическо проучване, направено в навечерието на днешните парламентарни избори във Великобритания, показва, че

Джонсън има шанс

да спечели 339 места

в Долната камара на британския парламент, което е с 22 повече от резултата преди две години. Заради мажоритарната избирателна система обаче е възможно да има статистическа грешка от 28 места, тъй като в някои райони вотът се решава от неколкостотин гласа. Партията “Брекзит” на Найджъл Фараж, която би се коалирала с консерваторите, за да изведат Великобритания от ЕС, може въобще да няма депутати.

Опозиционната Лейбъристка партия пък се очаква да спечели 231 места, което е с 31 по-малко от предишните избори. Тя обаче може да намери потенциални коалиционни партньори в лицето на Либералдемократическата партия и Шотландската национална партия, които също са против Брекзит и искат нов референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Очаква се те да имат съответно 15 и 41 места.

Затова прогнозите са, че не е изключено

отново да се стигне до висящ

парламент, който да не може

да реализира Брекзит,

както се случваше през последните 3 г. Смята се, че всичко ще се реши в последните часове преди вота в четвъртък и на много места ще има тактическо гласуване в зависимост кой кандидат е за или против Брекзит. Този подход бе широко рекламиран от актьора Хю Грант, заради което една от най-запомнящите му се роли във филма “Наистина любов” бе пародирана в клип на консерваторите. В него Джонсън чука на врата, на която се показва жена. Вместо табели с обяснения в любов той обаче ѝ показва надпис: “Ако имаме късмет, следващата година ще приключим с Брекзит”. Хю Грант коментира, че в клипа липсва най-важното послание от филма, че по Коледа се казва истината, но вероятно пиарите на консерваторите са решили, че точно това не е много подходящо за Джонсън, който твърди, че Брекзит ще е нещо добро за Великобритания.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.