Банковата ни система е сред топ 10 на Европа

https://mreja.bg/skandali/bankovata-ni-sistema-e-sred-top-10-na-evropa/62429 Mreja.bg
Банковата ни система е сред топ 10 на Европа


Финансов министър и управител на БНБ: Заслужаваме да бъдем в еврозоната

“Ако искаш дълъг политически път, трябва да осигуриш стабилност - фискална, данъчна, дългова, банкова и валутна. Без тези неща няма дълъг политически мандат. Радвам се, че този финансов министър и премиерът Бойко Борисов оцениха важността на този фактор”. Така се обърна шефът на Асоциацията на банките в България Петър Андронов към управителя на БНБ Димитър Радев и към финансовия министър Владислав Горанов в деня на професионалния празник на банкерите - 6 декември. По традиция асоциацията го отбеляза със стилна церемония.

“Мина времето, когато имаше подозрения между политиците и банките, поне в България. Част от политическата класа търси противопоставяне межди кредитополучателите и кредиторите като лесен ресурс за популизъм”, заяви пред банкерите финансовият министър Владислав Горанов.

“Надявам се следващата година да не говорим за еврозоната. Смятам, че има реална опасност до моя рожден ден (30 април - бел. ред.) да бъдем част от ERM II. Още малко работа имаме да свършим, но знаем какво точно трябва да свършим”, каза той.

“Да, те ни нямаха толкова доверие, но минахме през такъв тип тестове, които едва ли и техните системи биха издържали”, каза Горанов. И заключи: “Сега вашите акции нараснаха не толкова заради оценките на кредитните агенции, но и заради това, че когато си изгубил рязко доверие и успееш бързо да го възстановиш, показваш, че заслужаваш да си част от европейската финансова инфраструктура”.

“Капиталовата адекватност на банковата система от първи ред е 19% и е сред 10-те най-добри в Европа. Да, делът на лошите кредити още е висок, но е само 7% - петият в Европа. Покритието на активите ни е пак в 10-те най-добри в Европа. Възвръщаемостта на капитала е осмата най-добра в Европа. Възвръщаемост на активите 1,7 срещу 0,5 - втората най-добра в Европа”, аргументира тезата и Петър Андронов.

“Годината беше трудна, в среда на несигурност и ниски и отрицателни лихви е сериозно предизвикателство за всички, работещи в този сектор. Годината беше успешна заради добрите резултати. Те са свързани и с повишената кредитна активност, която подкрепя икономическия растеж, печалбата се увеличава, а лошите кредити намаляват”, оцени годината управителят на БНБ Димитър Радев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.