Българка е шеф на екипа за речите на Фон дер Лайен

https://mreja.bg/skandali/balgarka-e-shef-na-ekipa-za-rechite-na-fon-der-layen/62267 Mreja.bg
Българка е шеф на екипа за речите на Фон дер Лайен


Българката Елисавета Димитрова е назначена за началник на отдела, който ще отговаря за писането на речите на новата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, мултимедийната продукция на ЕК и връзката с представителствата в страните членки. Целият пресекип на комисията “Фон дер Лайен” бе обявен в Брюксел в понеделник, след като ЕК встъпи в длъжност.

Друга българка ще говори от името на френския еврокомисар. Соня Господинова е единствената наша сънародничка, която е сред говорителите на ЕК. Тя ще работи за Тиери Бретон, който отговаря за вътрешния пазар на ЕС, отбранителната индустрия и Космоса. Урсула фон дер Лайен добави към задачите му и отговорността за разработването на европейската стратегия за изкуствения интелект, както и борбата с дезинформацията в интернет.

Новоназначената говорителка на френския комисар Соня Господинова е юрист по образование и работи в ЕК от 12 години. Преди да бъде назначена в пресслужбата, тя е била зам.-началник на отдел в Генерална дирекция “Растеж” на ЕК. Преди това е била юридически съветник в дирекциите за вътрешен пазар и за земеделие.

Господинова е втората българка, говорител в институцията от влизането на България в ЕС. Първа бе Мина Андреева, която беше зам. главен говорител в комисията на Юнкер.

Мина Андреева започва работа в ЕК при първия български еврокомисар Меглена Кунева, след което работи с Вивиан Рединг - комисар от Люксембург във втората комисия на Жозе-Мануел Барозу.

В пресслужбата на ЕК се открояват още две български имена - Иван Ненков, служител онлайн комуникации, и Мая Ангелова, административен сътрудник по планиране и координация на Елисавета Димитрова.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.