Бъдещият шеф на Европейския съвет разкри приоритетите на ЕС

https://mreja.bg/skandali/badeshtiyat-shef-na-evropeyskiya-savet-razkri-prioritetite-na-es/58666 Mreja.bg
Бъдещият шеф на Европейския съвет разкри приоритетите на ЕС


Европейският съюз трябва да се научи да действа "уверено и решително",за да противостои на Китай, Русия и САЩ, каза снощи и.д. премиерът на Белгия Шарл Мишел, който от 1 декември ще поеме поста на председател на Европейския съвет, наследявайки поляка Доналд Туск, предаде ТАСС.

Мишел говори на закрита конференция на посланиците на ЕС в Брюксел, а речта му е публикувана днес в европейското издание на вестник "Политико", предаде БТА.

"Евросъюзът трябва да действа уверено и решително, за да не стане жертва на търговските войни на президента на САЩ Доналд Тръмп, за да защитава интересите и ценностите си срещу все по-настъпателния Китай и за да се противопостави на засилващите се предизвикателства за сигурността от страна на Русия", каза той. Мишел все пак посочи, че Вашингтон ще остане "най-силният международен съюзник на ЕС".

Той изрази и увереността си, че "Европейският съюз трябва да играе водеща роля на световната арена", тъй като "ако ЕС не успее да направи това, други ще го направят". Като основни приоритети на сегашните усилия на ЕС той нарече постигането на лидерство и демонстрация пред целия свят на пример в борбата с глобалните изменения на климата, разрешаването на противоречията по единната миграционна политика и политиката за предоставяне на убежище. Мишел се изказа за необходимостта най-скоро да се постигне споразумение между страните от ЕС за проектобюджета на съюза за следващия 7-годишен период (2021-2027 г.).

Той призна, че проточилото се излизане на Великобритания от общността е едно от главните предизвикателства пред ЕС и потвърди намерението да се минимизират загубите от този болезнен процес, да се запазят максимално близки връзки с Обединеното кралство.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.