Александрина и Лазар от схемата с НОИ ужилили с 16 бона бивш военен, живеещ в САЩ

https://mreja.bg/skandali/aleksandrina-i-lazar-ot-shemata-s-noi-uzhilili-s-16-bona-bivsh-voenen-zhiveesht-v-sasht/62725 Mreja.bg
Александрина и Лазар от схемата с НОИ ужилили с 16 бона бивш военен, живеещ в САЩ


Александрина Георгиева и Лазар Лазаров разработили схема за източване на НОИ. Те прибирали парите от ужилените, а после се оправдавали с осигурителния институт, че не е решил казуса. Това пише "Марица".

Бившият военен Стефан Петров, който живее в САЩ, е един от падналите в капана на Александрина Георгиева и партньора й Лазар Лазаров.

Двамата бяха задържани на 2 декември при акция на Икономическа полиция и Районна прокуратура. В ползвани от тях помещения бяха открити 169 пенсионни преписки, фалшиви печати, трудови книжки, бланки за удостоверения за пенсиониране. Срещу двамата, които са с постоянна мярка на неотклонение, и дъщерята на Александрина - Николина, която бе освободена под гаранция, се води досъдебно производство за документна измама в особено големи размери.

По първоначални данни те са въртели схема за фалшифициране на трудов стаж, като са прибирали суми от 3 до 16 хил. лева с обещание да купят по законния начин недостигащи години. Освен че са искали за това многократно завишени суми спрямо действително необходимите, не са ги внасяли, а си ги присвоявали.

Александрина е бивша служителка на ТП на НОИ и е осигурявала ментетата да бъдат приети без проблем в Осигурителния институт. Впоследствие фалшиви документи вероятно са били изнесени от НОИ, за да се прикрият следи. Както „Марица” писа в свое разследване още през февруари, липсата на преписките е установена през 2013 г., когато служителката вече не е била на работа. Най-вероятно обаче схемата е продължила да действа и след напускането й - не отвътре, а на входа на системата.

Случайно попаднах в нея, разказва Стефан Петров. Той живее в САЩ от 11 години. През декември 2017-а мъжът си бил в Пловдив и използвал да иде на зъболекар, който пък се оказал в съседство с офиса на фирмата на Александрина на ул. „Йордан Йовков”. Като видял да пише „НАЙ консулт”, пловдивчанинът даже си помислил, че е към НОИ - още повече че е на гърба на ведомството. Заварил в консултантското бюро Александрина, Лазар и още една жена. Стефан търсел съвет как да постъпи, тъй като е работил като военен и в завод с вреди за здравето, има I и II категория труд, но не е навършил годините за пенсия. Знаел обаче, че с такъв стаж има право на ранно пенсиониране. Било му обяснено, че може да си купи законно необходимия стаж. Пратили го в НОИ да вземе справка точно какво къде е работил, за да се изчисли колко не достига. Стефан се върнал с разпечатката на следващия ден.

„Според мен междувременно ми бяха направили постановка ?- дава си сметка той към днешна дата. - В офиса имаше още една млада жена. Тя каза, че също им е клиентка: „Брат ми е във вашето положение.

Тия хора го оправиха, много доволен остана, много сме им благодарни”. Твърдяла, че и той бил военен. Даже и той в момента бил в САЩ.

По думите на Стефан, Александрина продължила „обработването”, като твърдяла, че от януари законът се променя и вече няма да има възможност да се купува недостигащ стаж. Затова трябва да се действа бързо, за да се хване старото положение. Така Стефан броил 16 000 лв. от заработеното в САЩ, като очаквал така да си купи законно 4-5 г. стаж и да получи право на пенсия в България.

В онзи момент не съм се усъмнил, спомня си той. Не направил сам проверка, нито се консултирал с някого от НОИ, само взел оттам справката.

Започнал да се съмнява, че е жертва на измама, след 3-4 месеца

Видях, че нищо не се случва, връща лентата Стефан. От чужбина пращал имейли, на които Лазар му отвръщал, че всичко е задействано, но се бави в ТП на НОИ, където в момента правели ревизия на стажа му. „Мина половин година и разбрах, че нещо не е наред. Започнах да настоявам: „Не знам какво правите. Пратете ми входящия номер на преписката в НОИ, за да изискам отговор оттам”. Те спряха да отговарят и да вдигат телефона”, описва мъжът. Бил с вързани ръце отвъд океана.

Чак при следващия отпуск в България миналото лято Стефан Петров отишъл в Икономическа полиция и разказал всичко. Дал разписката за платената сума, на която, по думите му, подпис сложил лично Лазар. Гурбетчията обаче е сред малцината, които имат такъв документ.

Междувременно ходил и в офиса. Идваха и други хора, които търсеха обяснение - ставаше като митинг, разказва Стефан.

Вече няколко пъти е дал показания. По думите му, Лазар отричал да се познават, но експертиза доказала, че подписът на разписката е негов.

Дългата кореспонденция по мейла пък показва кога се е изнервил и почнал да става груб и безцеремонен със завлечения мъж.

В момента Стефан е в неведение какво се случва по неговия казус. Възможно е тепърва да се окаже, че не може да се пенсионира, защото е предоставил оригиналните документи и трудовата книжка на Александрина и Лазар, както и генерално пълномощно да го представляват пред НОИ. Впоследствие те върнали някои документи на негови познати у нас. При следващото завръщане в България през лятото Стефан ще узнае дали не е затънал и с липсващи книжа.

Отписах парите, искам справедливост!

Вече съм прежалил парите. Искам само справедливост и виновните да влязат в затвора. Кой знае колко възрастни хора са се поболели заради тях. Макар да съм зад граница от толкова години, гледам телевизия, имам роднини и приятели в България. Виждам с какво живеят пенсионерите. Да взимаш пари от тях и да ги мамиш, е безскрупулна работа, казва Стефан.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.