Албания и Прищина - два сиамски свързани режима, които генерират криза

https://mreja.bg/skandali/albaniya-i-prishtina-dva-siamski-svarzani-rezhima-koito-generirat-kriza/59087 Mreja.bg
Албания и Прищина - два сиамски свързани режима, които генерират криза


Анализатори от Международния институт за близкоизточни и балкански проучвания /ИФИМЕС/ в Любляна очакват "актуалният режим" в Прищина да претърпи поражение на предстоящите предсрочни избори, което според тях ще бъде подтик и за ускорено падане от власт на албанския премиер Еди Рама.

Анализаторите оценяват като тежка ситуацията в Косово и в Албания, където на власт са "дългогодишните режими" на Хашим Тачи /Демократическа партия на Косово - ДПК/ и на албанския премиер Еди Рама /Социалистическа партия/ и посочват, че събитията в Косово и Албания не могат да се разглеждат отделно, защото това са "два сиамски свързани режима, които редовно генерират кризи".

Еди Рама и Хашим Тачи генерират криза в Косово, а кризата в Косово генерира криза в Босна и Херцеговина, изтъква анализът на ИФИМЕС и посочва, че затова е много важно новият специален пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър първо да стабилизира ситуацията в Албания и Косово, заедно с албанското политическо ръководство, защото докато това не стане, не може да се очаква сериозен напредък в Западните Балкани.

Според анализаторите /не/ изненадва неотдавнашното изявление на Франция, Холандия и Дания, че са против разширяването на Европейския съюз и започването на преговори за членство на Албания в ЕС, въпреки че Европейската комисия даде препоръка този процес да започне.

Затова, смятат те, Рама беше активно включен в опитите да се убедят опозиционните партии в Косово да избегнат предсрочни избори и да формират ново правителство, но накрая този вариант беше игнориран.

Рама, изтъкват анализаторите, осъзнава факта, че поражението на Тачи на изборите ще означава край и за двамата.

"Падането на режима на Хашим Тачи ще започне да разкрива криминалния и корупционен октопод на Еди Рама, който има и косовски клон. Начинът на действие на Тачи и Рама е почти идентичен. Концепцията за действие е ограбване на държавни ресурси, заплашване на гражданите и на политическите опоненти, изборни измами, купуване на гласове, заблуждаване на международната общност, постоянно произвеждане на кризи и конфронтация с опозицията, за да могат в такава обстановка на "контролиран хаос" да управляват с огромно количество "мръсни" пари", се казва в последния анализ на ИФИМЕС.

При това престъпността и корупцията са станали не само начин на управление, но и начин на живот, казват анализаторите.

Предстоящите предсрочни парламентарни избори, изтъкват те, ще разкрият мрежата от наемници на Тачи. Ще се види кой от високопоставените представители на отделни държави ще посети Косово през септември и така ще стане ясно кой е част от политическо-дипломатическия корупционен октопод, който държи Тачи на власт, се посочва в анализа на ИФИМЕС.

Анализаторите предупреждават специално за твърде силната връзка между политика, престъпност и бизнес, която показа силата си при формирането на коалиции за предстоящите предсрочни избори.

В анализа се посочва, че политическо-криминалните кръгове са попречили за формирането на предизборна коалиция на движение Самоопределение и Демократичния съюз на Косово /ДСК/. Вътре в ДСК, казват анализаторите, преобладават политическо-криминалните кръгове, които тясно сътрудничат с ДПК и Хашим Тачи. Затова, според тях, гласовете за ДСК на предстоящите избори всъщност ще бъдат гласове за ДПК и Хашим Тачи.

За съжаление, констатират анализаторите, в тези събития активно са замесени Германия и нейният Християндемократически съюз.

А целта на всички посочени действия е да не се позволи идването на власт на движение Самоопределение и на Албин Курти, който според анализаторите е убедителен фаворит за поста премиер на Косово.

Анализаторите предупреждават, че политическите партии и политиците в Косово възприемат изборите като възможност за поемане на властта и открито плячкосване на държавните ресурси, а не като възможност да работят отговорно за интересите и благото на гражданите.

В анализа се констатира, че косовската външна политика е претърпяла "пълно фиаско", защото гражданите все още не са получили визова либерализация, а косовската полиция не можа да стане част от международната организация Интерпол.

Изтъква се още, че повече от 10 държави междувременно оттеглиха признаването на косовската независимост, което Сърбия изтъкна като свой голям успех.

Анализаторите от ИФИМЕС изтъкват специално, че ЕС съществено е занемарила Западните Балкани, докато други държави и центрове на влияние вече засилват присъствието си в този регион. Те констатират, че в Косово напразно са изхарчени, тоест са пропаднали, два милиарда евро на европейските данъкоплатци, и поставят въпроса къде са изчезнали тези пари. Може да се очаква, че новият състав на Европейския парламент ще започне разследване и ще установи кой е отговорен за харченето на парите на данъкоплатците от държавите членки на ЕС в Косово.

Необходимо е също да се направи ревизия на работата на делегациите на ЕС в държавите от региона, а държавите членки на ЕС трябва да направят ревизия на работата на своите дипломатически представителства в тези държави, казват анализаторите.

"Тревожен е фактът, че делегациите на ЕС в държавите от региона са станали гнездо на престъпност и своеобразни обособени центрове на влияние вътре в държавите", се казва в анализа на ИФИМЕС. Затова анализаторите смятат, че Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ трябва да започне разследвания по основателни подозрения, че парите на данъкоплатците от ЕС са похарчени напразно или са изчезнали.

(БТА)

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.