217 хил. лв. в план-сметката за чистотата на Столичната община

https://mreja.bg/skandali/217-hil-lv-v-plan-smetkata-za-chistotata-na-stolichnata-obshtina/63073 Mreja.bg
217 хил. лв. в план-сметката за чистотата на Столичната община


В план-сметката за 2020 г. са предвидени 217, 166 млн.лв., което е с 11, 180 млн.лв. или 5,4 процента повече отколкото средствата за 2019 г. Това се посочва в доклада, който се разглежда днес от Столичния общински съвет, относно план-сметка за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2020 г.план-сметка, предаде БТА.

Според разчетите на общината 67 млн. лв. са предвидени за събиране на битовите отпадъци и транспортирането им до депа или други съоръжения за обезвреждане, което е с 4 млн. лв. /6,35 процента/ повече, спрямо средствата за тази дейност за 2019 г. С 3 млн. лв. се увеличават средствата за събиране и транспортиране на битови отпадъци от точки за събиране и планирано увеличение на количеството битови отпадъци с 5 процента повече, спрямо плана от 2019 г. Прогнозите на количеството са за 356 183 тона или с над 15 хил. т. тона повече, спрямо плана за 2019 г.

Столичната община планира 1 млн. лв. за разделно събиране на едрогабаритни отпадъци от домакинствата, както и увеличение на количеството едрогабаритни отпадъци с 15 процента повече, спрямо плана за 2019 г. Прогнозите за количеството на едрогабаритни отпадъци са за 80 71 тона.

В доклада е посочено, че са завишени изискванията към видовете транспортни средства и специализирана техника, необходима за изпълнение на дейностите по обявената нова обществена поръчка, като всички транспортни средства задължително да отговарят на стандарт минимум ЕURO 6, изпълнителят трябва да достави и монтира за своя сметка технически средства за предаване на данни за запълняемостта на контейнерите за отпадъци. Предвидена е възможност за поставяне на нов вид контейнери за битови отпадъци от 2 250 л до 3 750 л, снабдени с маркери (таг) за електронно отчитане на запълнения обем и местоположението им, като целта е да се оптимизират маршрутните графици, намаляване на трафика.

Столичната община предвижда 60, 159 млн. лв. за проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата, инсталациите и съоръженията за обезвреждане на битовите отпадъци, включително отчисленията по Закона за управление на отпадъците или с 4, 629 млн.лв. /8,34 процента/ повече, спрямо планираните за 2019 г. средства.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.