2 249 711 лични документа изтичат, под 1% заявили нови (Обзор)

https://mreja.bg/skandali/2-249-711-lichni-dokumenta-iztichat-pod-1-zayavili-novi-obzor/62628 Mreja.bg
2 249 711 лични документа изтичат, под 1% заявили нови (Обзор)


По-малко от 1% са хората, които са подали заявления за издаване на нови лични документи, въпреки че вече има организация за това, сочат данните на МВР.

Валидността на 2 249 711 лични карти, шофьорски книжки и паспорти изтича през 2020 г., съобщават от дирекция БДС. Само личните карти, които трябва да се сменят, са близо 1 милион, а шофьорските книжки - 623 000. За да няма опашки в последния момент, е създадена организация, но засега много малко са се възползвали от тази възможност.

В област Монтана например трябва да се подновят 36 000 документа, които изтичат след няколко месеца. Едва 240 души обаче са подали заявления в областната дирекция на МВР и трите районни управления в Лом, Вършец и Берковица до петък. Подобно е положението и в останалите области, а в някои от тях подалите заявления за нови документи са и под 0,5% от тези, които ще изтекат скоро.

Заявления за издаване на документи могат да се подават във всяко районно управление на МВР, а не само в областните дирекции. Това важи и за София. Важно е да се знае, че не във всички звена има възможност за фотографиране. Там, където няма, с подаването на заявление се носи и снимка от сертифициран фотограф. Лицата върху снимките може да са с очила само ако носят постоянно, стъклата не са затъмнени и в тях няма отблясъци. Разрешават се снимки с бради или мустаци, ако хората ги носят постоянно. При премахване на брадата или мустаците, трябва да се направят нова снимка и нов документ.

Хората може да изберат и по-удобно за тях звено, различно от това по постоянния им адрес, за да подадат заявление и да получат документите си.

Най-лесно ще се справят тези, които имат електронен подпис. Те могат да ползват услугата онлайн на адрес e-uslugi.mvr.bg. По електронен път може да се подаде заявление за подмяна на повредена, изгубена или открадната шофьорска книжка, която да важи до датата на старата.

Заради кампанията, която се повтаря на всеки 10 години, звената на “Български документи за самоличност” към МВР правят и организиран прием на заявления от държавни институции, общински администрации, кметства, големи фирми. За това е необходимо само искане от ръководителя. После служителите на МВР ще посетят организацията на място. Те ще носят и мобилна биометрична станция, с която да вземат данните и да ги въвеждат в системата.

Заявленията може да се подават преди изтичане на срока за валидност. Така хората ще спестят време и няма да се налага да се редят по опашки, когато дойде пикът на кампанията. Иначе крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 (тридесет) дни след датата на изтичане на валидността ѝ. Ако сроковете не се спазят, глобата е от 20 до 150 лв. Ако старият документ не се върне до 3 месеца след изтичането му, санкцията е същата.

Родителите на деца, навършили 14-годишна възраст, са длъжни да подадат заявление за издаване на лична карта в тяхно присъствие. Достатъчно е да се яви само един от двамата родители.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.