Мрежа

Сиярто: Не трябва да се гледа на „Турски поток“ като на проект, облагодетелстващ само Русия

0 0

Газопроводът „Турски поток“ не трябва да се смята за проект, който обслужва единствено интересите на Русия. Това заяви министърът на външните работи Петер Сиярто в интервю пред телевизионния канал RTVI, като освен това се оплака, че Будапеща е загубила 8,5 милиарда евро от антируските санкции, но в същото време увери, че Унгария ще се придържа към позицията на Европейския съюз по въпроса.

„Да се счита „Турски поток“ за проект, в който Русия доминира, е неправилно“, заяви първият дипломат на Будапеща. „Нека разгледаме страните, участващи в проекта: Русия, Турция – член на НАТО, България – член на ЕС и НАТО, Сърбия – кандидат за членство в ЕС, Унгария – член на ЕС и НАТО. По-голямата част от страните, участващи в проекта, са членове на НАТО. Нечестно е да се счита за изцяло руски проект“ добави той, цитиран от „Фокус“.

Външният министър заяви, че основният му интерес се състои в осигуряването на доставката на газ в Унгария. „Как мога да направя това? Водя разговори с Русия, Турция, България, Сърбия, за да изградя този нов маршрут“, обясни той. „Какво мога да направя в тази ситуация като министър, отговорен за енергийните преговори? Мога да провеждам разговори с Русия за бъдещи доставки на газ. Защо? Защото няма други възможности“, отбеляза той.

Централноевропейските страни „трябва да осигурят доставките на газ, да осигурят нашата сигурност и очевидно е необходимо да поддържаме диалог с Русия“, добави той.

Сиярто засегна и темата за антируските санкции на ЕС, като се оплака, че досега Унгария е загубила 8,5 милиарда и много възможности за износ.

„Откакто [ЕС] наложи санкции, бяха загубени общо 8,5 милиарда долара“, заяви Сиярто. „Русия беше вторият ни най-голям търговски партньор преди санкциите. Разбира се, загубихме много възможности за износ“, добави той.

Сиярто обаче отбеляза, че Унгария никога не е нарушавала европейското единодушие относно санкциите и няма да го направи в бъдеще. „Въпреки че винаги насърчаваме честен диалог, санкциите значително усложняват работата ни от политическа и икономическа гледна точка“, обясни той.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 67 − = 62