Мрежа

Сирийските сили се приближават към границата с Турция

108

Силите на сирийския режим са се приближили днес до границата с Турция, където турските войски и техни сирийски съюзници продължават боевете срещу кюрдските милиции, съобщи кореспондент на АФП, предава БТА.

Издигайки сирийски знамена и заобиколени от жители, дошли да приветстват пристигането им, сирийските сили са се разположили в периферията на Тел Тамер, на юг от пограничния град Рас ал Айн, където се водят сражения, предаде кореспондентът на Франс прес.

Сирийската държавна информационна агенция САНА потвърди пристигането на „части на сирийската арабска армия“ в селището Тел Тамер, разположено на около 30 километра от Рас ал Айн.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека някои части на армията са достигнали на около шест километра от границата

От 9 октомври Турция и нейни съюзници от сирийската опозиция водят военна операция в Северна Сирия, за да отдалечат от района на границата кюрдската милиция Сили за защита на народа /СЗН/, определяна от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

На фона на напредването на турската операция, кюрдите обявиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата „в подкрепа на Сирийските демократични сили /СДС/“ – коалиция от кюрдски и арабски бойци, в която СЗН имат доминираща роля.

Според ежедневника „Ал Уатан“, близък до сирийския режим, споразумението предвижда „влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб /арабското име на Кобане/“, които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите „предатели“ заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.