Мрежа

Симпатично мастило не промени вота за общински съвет в Хаджидимово

0 1

Административният съд в Благоевград потвърди решение на Общинска избирателна комисия Хаджидимово за обявяване на избраните за общински съветници в общината.

Резултатът за общински съветници бе оспорен от кандидати от пет партии и коалиции. По делото бе извършена специализирана експертиза на отчетените като недействителни бюлетини от общо шест секции на територията на община Хаджидимово, по които при оглед в съдебна зала беше констатирано наличие на следи от химикал. Доц. Николай Китанов, който изготви и разпоредената от съда в последствие математическа експертиза, посочва че в резултат на евентуалното зачитане като действителни на 208 бр. бюлетини, отчетени от ОИК като недействителни в оспореното решение, общинската избирателна квота се променя от 273 на 285, категоричен е съдът. 

В мотивите си отбелязва още: „Основание за обявяване на недействителност на съответния избор са само съществените нарушения на изборния процес. Съществени са такива нарушения, при недопускане на които изборният резултат би бил различен, т.е водещи до промяна на изразената воля от избирателя. От тази категория са и нарушенията, в резултат на които не може да се установи какъв е действителният вот на избирателите и да се извърши обективна проверка за действителния резултат от произведения избор. В настоящия случай съдът не установи съществени нарушения на изборния процес, които са основание да обяви за недействителен резултата от изборите по отношение избора на кандидати за общински съветници.“

Решението може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 24 − = 21