Мрежа

Силва Зурлева помоли да научим младите да бъдат щастливи в последната си изява с “24 часа”

0 0

В първия ден на 2020 г. внезапно почина 61-годишната Силва Зурлева – човекът, с когото се свързват стартът и възходът на Нова телевизия, като национална медия.

Тя е професионалистът, който даде възможност на десетки журналисти и продуценти да работят в качествена медия, да получат популярност и да натрупат влияние от екрана на Нова тв.

Най-горда обаче бе с единствената си дъщеря Мила. Понякога майката искаше да поеме грижата за целия свят, но в крайна сметка осъзнаваше, че от нея истински се нуждаят съпругът ѝ Минко, Мила и малкият ѝ внук – най-голямата радост в живота ѝ напоследък.

Умира в семейната къща в курортното село, която купили преди близо 20 г. Съпругът ѝ се обадил на кмета Кирил Жуглев, с когото са близки приятели. Той пък подал сигнал на тел. 112 около 9,50 ч.

На място пристигнали екипи на полицията и спешния център. Медиците само констатирали смъртта. Криминалисти направили оглед до ранния следобед, но са категорични, че по тялото няма следи от насилие. Близо 3 часа продължи огледът, след което тялото бе откарано за аутопсия.

Най-несправедливо е, че Силва си тръгна в първия ден на годината, за която вече беше сигурна как трябва да промени живота си след 20-те телевизионни години.

“При нас има само един кръг на влияние и той се нарича Нова тв.” С тези думи на огромна лоялност към медията Зурлева, която беше част от висшия ѝ мениджмънт, се раздели с екипа. 

Всъщност именно заради нея Нова тв е това, което е днес.

До 8 май 2019 г. – деня, в който си тръгва от телевизията, тя е истинският ѝ оперативен ръководител, независимо на каква позиция е. По две причини.

Заради лекия си характер и вродената си комуникативност умееше да общува с хората и да ги убеждава в каузите си.

По същия начин – със строга справедливост, но и с почти майчинско внимание, общуваше и с екипа на Нова тв, което караше всички в телевизията да я възприемат като своя шеф. 

Тя познаваше всички в Нова тв, знаеше личните им проблеми, съпреживяваше радостите им и не спираше да им помага. И всичко това правеше единствено и само за телевизията – да е силна, качествена, интелигентна и полезна.

– по това време всеки ден години наред гледаше новините на Нова тв. Независимо къде се намира и с кого. 

Една от най-големите ѝ професионални битки, завършили с огромен успех, е извоюването на национален лиценз за Нова тв. За него се бори, откакто е в медията от 1999 г. – преминава през десетки срещи, трудности, нарочни препятствия. Благодарение на личните ѝ усилия и благородната ѝ амбиция Нова тв става национална през 2003 г. Тогава, държейки в ръце важния документ, Зурлева не успява да сдържи сълзите си и се разплаква публично след постигнатата победа.

Тя е точно такава – никога не крие емоциите си и обикновено обезоръжава с искреността си.

Професионалната ѝ биография е свързана предимно с телевизията, а самата Зурлева е добрият виновник не само за създаването на множество иновативни формати и предавания, но и за привличането и задържането на едни от най-качествените журналисти в Нова тв.

Освен член на Борда на директорите от 2017 г. отговаря за новините и актуалните предавания на медийната група. “Моята задача е т.нар. контрол на новините – което е търсене на баланс между новините от политико-социален, икономически и всякакъв характер. В този смисъл

казва тя, когато поема новите си отговорности. Факт е, че ръководи екипа справедливо и рационално, но винаги и с доза идеализъм.

Вярва, че хората, с които работи, са големи професионалисти и имат енергията да променят нещата към по-добро. Тираничният подход никога не й е бил присъщ, затова сама е очаквала промените да дойдат от подчинените ѝ, а не да зависят от нея и нейната позиция. 

“Преди години предишният собственик на телевизията – гръцкият бизнесмен Минос Кирияку, който ме покани в Нова тв, ми каза: “Силва, ако всички политически партии, правителството и другите институции са недоволни от тебе, значи си вършиш добре работата, защото това означава, че телевизията е обективна и балансирана. Сега това пак е и моята основна задача – да продължа тази политика на телевизията”, казва тя в интервю за “24 часа”, когато поема новините на цялата “Нова Броудкастинг груп”.

Самата Зурлева разказва, че има голяма разлика в натиска на политиците върху телевизиите преди 10 години и сега. “Преди, защото нямах опит, всяко обаждане, свързано с някакъв натиск, ми докарваше голяма тревожност как да отстоявам нашата позиция. В 99,9% от случаите това, което искат, няма как да се случи, защото искат да гледат само положителния си образ на екрана. Но

каквато трябва да е всяка медия.”

Силва Зурлева е родена на 26 февруари 1958 г. в Кюстендил. Завършва със златен медал българска филология и новогръцки език и литература в СУ “Св. Климент Охридски”. Тогава започва и кандидатска дисертация на тема “Морето в съвременната гръцка поезия”.

Работи като преводач, по-късно е редактор в БНТ и агенция София прес, както и кореспондент на гръцки вестници и списания.

През 1999 г. започва консултантски бизнес за чужди инвестиции и приватизационни сделки. Работи по проектите на “Делта”, “Никас”, “Гудис”, “Кока-Кола”, “Плевенски цимент” и др.

превърнало се в част от градския говор.

От 10 май 1999 г. е управител на медийната групировка “Антена България” – собственик на Нова тв, а от март 2001 г. – председател на Съвета на директорите на Нова тв. От 2009 г. е главен консултант на телевизията и член на Управителния съвет на “Нова Броудкастинг груп”, която по това време става собственост на шведската компания MTG.

През 2017 г. като член на Борда на директорите на медийната група започва да отговаря и за новините във всичките ѝ канали. Две години по-късно се разделя с телевизията, която гради с любов и коректност.

През няколкото месеца на 2019 г. позна както мълчанието на телефона, така и гърба на някои, за чиято кариера бе помагала настойчиво и безкористно.

Продължи да чете денонощно, да гледа почти всяка театрална постановка, която си струва, и всеки музикален гастрол.

Плачеше много, но не от обида, а защото тя е океан от емоции и никога не ги пести в това, което прави. Защото го върши със страст и убеденост, че почтеността и професионализмът винаги трябва да бъдат оценени.

Най-близките ѝ знаят, че може да я разплаче всичко извън Нова тв – музика, картина, добър филм или стих.

Получавахме доказателство за нейната интелигентна емоционалност и всяка година на церемонията за наградите “Достойните българи”, която “24 часа” организира. Когато Силва Зурлева връчваше награда, тя не криеше сълзите си, впечатлена от проявената доброта и геройство на участниците в кампанията.

Пак като участник в друг проект на “24 часа” – на най-добрите университети в България, на 13 февруари 2019 г. Силва се обърна към ректорите с послание:

С нейния подпис се събираха и теглеха парите за болните деца в “Българската Коледа”. Затова и президентът Румен Радев я награди през ноември с почетния знак на държавния глава. Два месеца преди да си отиде, тя взе единствената си държавна награда, защото с нейната отдаденост и усилия “Българската Коледа”

Силва навърши 60 преди година, но не беше от хората, които търсят признание с ордени и отличия. Въпреки че преди часове една организация на издателите я “почете” с лицемерна декларация.

Най-голямото признание обаче получаваше от внука си Алексей, за когото казваше с усмивка, че е “единственият човек в държавата, на който позволява да я наплюе”.

“24 часа” поднася своите съболезнования на семейството ѝ.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 35 + = 37