Златен дъжд: Тунинг Ангелкова с 30 000 лв. месечна заплата от Валентин Златев

https://mreja.bg/senzacionno/zlaten-dazhd-tuning-angelkova-s-30-000-lv-mesechna-zaplata-ot-valentin-zlatev-2/123677 Mreja.bg
Златен дъжд: Тунинг Ангелкова с 30 000 лв. месечна заплата от Валентин Златев

Бившият министър на туризма (2014-2020 г.) Николина Ангелкова озадачаващо за широката публика получи ръководен пост в туристическата фирма на милиардера Валентин Златев „Тера уей инвестмънт груп“, за което вече писахме. Преди по-малко от месец – на 17 ноември т.г., Ангелкова беше тихомълком вписана в съвета на директорите на компанията на бившия бос на „Лукойл“ за България, която официално се води собственост на регистрираната в Кипър офшорка „Тера Уей Холдинг Лимитид“.

 

Чрез юридическа плетеница туристическите дружества на Валентин Златев стопанисват няколко хотела по Южното и Северното Черноморие и държат концесиите на апетитни плажни ивици. Капиталът на „Тера уей“, където Ангелкова беше назначена в директорския борд, е 160 млн. лв., става ясно от справка в Търговския регистър.

 

Според информиран източник на „Уикенд“ бившият министър на туризма ще получава 30 000 лева месечна заплата във фирмата на Вальо Златев.

Трансферът на Николина Ангелова от голямата политика в частния бизнес е подготвян повече от 9 месеца, тъй като бившия министър на туризма подписва декларация за влизане в борда на директорите на „Тера уей“ още на 1 февруари 2023 г. Малко след това Валентин Златев променя името на туристическата си империя, която е прекръстена от „Агрохолд“ на „Тера Уей Инвестмънт Груп“ АД.

Източник на „Уикенд“ от службите за сигурност разкрива, че обвързаността на Николина Ангелкова с Валентин Златев и управляваните от него финансови капитали с руски произход не са останали незабелязани от ДАНС.

Още през септември месец от Държавната агенция за национална сигурност са изпратили в прокуратурата обемист доклад, съдържащ данни за корупция в особено големи размери с участието на Ангелкова и няколко действащи служители на ръководни позиции в Министерството на туризма начело със заместник-министъра Ирена Георгиева.

Препоръката на ДАНС до прокуратурата е държавното обвинение да образува проверка срещу Ангелкова, тъй като в качеството си на министър на туризма на 23 април 2018 г. тя е подписала договор за отдаване на концесия на морския плаж Свети Влас на „Тера тур Сървиз“, а освен това е категоризирала два морски хотела на Валентин Златев, заобикаляйки куп административни процедури. Благодарение на бързата категоризация хотелите на Златев са прибрали милиони левове безвъзмездна държавна помощ през 2021 и 2022 г. заради коронавирусната пандемия.

Под документите за плащанията към Валентин Златев подписа си е положила настоящия заместник-министър на туризма Ирена Георгиева, която съвместно с Ангелкова е обект и на друго разследване на прокуратурата заради отпуснати нерегламентирани помощи на обща стойност 150 млн. лв. към определени туроператорски фирми и мастити хотелиери, прибрали лъвския пай помощи за сметка на „дребните риби“ в туризма.

„По това разследване има данни за ръководната роля на Ангелкова в разпределението на помощите. Заместник-минстърката на туризма Ирена Георгиева е одобрявала финансова помощ само за хотелиери и туроператори, които са минавали през две фирми – посредници от бизнес кръга на Ангелкова, които са прибирали 20% комисионна“, разкрива запознат с разработките срещу бившата министърка на туризма. Имената на посредниците се пазят в тайна заради разследващите действия, които се водят от компетентните органи.

Според думите на източника ни от ДАНС, Николина Ангелкова и няколко все още действащи служители от Министерството на туризма вероятно ще бъдат подведени под съдебна отговорност с различни мотиви през месец март 2024 г., когато бъде извършена рокадата в правителството и Николай Денков отстъпи мястото си на Мария Габриел.

„Нарушенията на Ангелкова са най-лесни за доказване – тя е влязла в борда на директорите на фирма, на която по-рано е разписала концесионен договор за стопанисване на плажна ивица и е категоризирала 2 хотела по бързата процедура, игнорирайки необходимите по закон административни стъпки.

Освен клиент на прокуратурата, Ангелкова следва да бъде обект на проверка и от КПКОНПИ заради финансовите си отношения с Валентин Златев и наличието на данни за трайна обвързаност и произлизащите от това съмнения за корупционни действия“, разказва запознат с проверките срещу ексминистърката с хирургически отрязания нос.

Според данни, постъпили при разследващите, Николина Ангелкова е назначена в управата на туристическата империя на Валентин Златев не само за минали заслуги към просперитета на бизнеса му, но и за да изпълнява ролята на посредник между доскорошния шеф на „Лукойл – България“ и високопоставени служители от министерството на туризма.

Твърди се, че влиянието на Николина Ангелкова в министерството минава през зам.-министъра Ирена Георгиева, която е на този пост от 2015 г., през Владимир Петров, директор „Концесиониране“, Иван Виделов, директор „Контрол“ и главния секретар на министерството Мирослава Николова. Всички те не са осъществили контрол спрямо туристическата фирма на Валентин Златев, въпреки, че през последните 2 г. в дружеството на петролния олигарх са настъпили множество промени – преобразувания, промяна в собствеността, промяна в управлението и дори залог на предприятие.

Според закона туристическата фирма е длъжна да уведоми Министерството на туризма и да поиска разрешение за настъпилите промени. „Възниква ситуация, при която залогополучателят може да стане концесионер на плажни ивици, което би нарушило обществения интерес и този на държавата“, коментира казуса с Ангелкова, Валентин Златев и липсата на контрол от страна на Министерството на туризма източник на „Уикенд“ от службите за сигурност.

„Срещу Владимир Петров и Иван Виделов има няколко досъдебни производства за неизпълнение на задълженията за проверки и контрол през 2022 г. В Министерството на туризма не е бил извършван мониторинг на плажовете, което е довело до материални щети за държавата. Няма нито една неустойка и наложена глоба на база измерване на преместваеми обекти, свободни зони и др. Срещу Владимир Петров има и производство за подправяне на заповеди на министъра на туризма Илин Димитров, за които бившия министър сам е сигнализирал в прокуратурата“, разкрива запознат с фрапиращите нередности и корупционни схеми в Министерството на туризма.

Неофициално се твърди, че именно заради трайната обвързаност на Николина Ангелкова с бившия шеф на „Лукойл“ Валентин Златев, кърджалийката е била разжалвана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов миналата есен. Тогава Ангелкова изненадващо беше отстранена от депутатските листи на партията. Разправят, че Борисов взел решение да се раздели с Ангелкова, след като бил информиран, че бившата министърка на туризма е получила като подарък от Вальо Златев апетитен парцел в Созопол буквално на метри от морето.

Имотът е описан в декларацията на Ангелкова пред КПКОНПИ през 2022 г., като според документите парцелът е придобит от нея срещу сумата от 557 412 лв., предоставени й като банков кредит.

Бившата министърка на туризма е собственик и друг апетитен имот – тя притежавала къща с размерите на прогимназия на улица „Липа“ в столичния кв. „Бистрица“, а някои подмятат, че някога парцелът под имението е принадлежал на Васил Златев, покойният баща на Валентин Златев.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.