Започват проявите за празника на Банско

https://mreja.bg/senzacionno/zapochvat-proyavite-za-praznika-na-bansko/64907 Mreja.bg
Започват проявите за празника на Банско


Наред с фестивалите, събитията, концертите и изложбите през годината, Банско има своя ден - денят, в които празнува обявяването на свободата си. И защото събитията, които Общината е подготвила за жителите и гостите си, не могат да се съберат в един ден, Банско ще празнува повече от седмица.

Началото поставя известният творец Константин Икономов, който чества своя 80 годишен юбилей с представяне и рецитал по най-новата си книга "Въглени". Тържеството на опита и таланта, ще е съпътствано с изложба на пластики от камък и дърво, които авторът е изработил през лятото на 2019-а. Константин Икономов кани своите приятели и ценители на творчеството му, на 28-и септември (събота), в тържествената зала на читалището от 18 ч да споделят с него личния му и на родния му град празници.

На 30-и септември (понеделник) в "Дом на изкуствата", към Музеен комплекс Банско в 17 ч, ще бъде открита изложба на оръжия, а от 17.30 ч. ще бъдат наградени победителите в конкурса "Красивите градини на Банско", в който участваха грижовни собственици на градини, подчертаващи красотата на планинския град.

В първия ден от новия месец (вторник), в Големия салон на читалището е поредната изненана за жителите и гостите - представление на самодейния театър. Трупата е местна и е събрана по желание на Георги Икономов, който възроди театралните традиции в Банско. По време на летния фестивал "На публиката с любов", пиесата "Има ли смисъл да утепваме мечка" се радва на най-многобройна посещаемост и едва побра желаещите в залата. Второто представление е в чест на празника на Банско. Началото е 18 ч, входът е свободен, а забавлението - гарантирано.

На 2-ри октомври, предстои награждаване на децата, участници в конкурса под егидата на Георги Икономов - "Имало едно време - през детските очи". Малки, големи и още по-големи момичета и момчета, се състезават за големите награди в три категории – рисунка, художествен текст и фотография. Изложбата от творбите им, ще бъде подредена във фоайето на читалището, а награждаването на победителите в сряда от 17 ч.

На 3-ти октомври от 10,30 ч, е образователно куклено шоу най-малките зрители на спектакъла от турнето на ЕКОПАК - "Нахрани ме разделно". Посещението е за децата от детските градини и е в Големия салон на читалище "Никола Вапцаров".

Вечерта , празникът на града ще се усети с пълна сила под стъпките на един от съставите, съхраняващи традициите и фолклорния дух на Банско. Юбилейният концерт на "Бански фукли", ще започне точно в 18 ч отново в Големия салон. Входът е свободен.

4-ти октомври е ден за движение на открито. На язовир "Белизмата" от 10 до 12 ч ще се проведе традиционното състезание "Детето риболовец - без дрога". От 14 ч на градския стадион "Св. Петър" пък ще има спортен празник "Игрите от вчера и днес", където децата ще имат възможност да участват в организирани игри от времето на техните баби и дядовци - забравени , но така ценни в днешно време.

В 18 ч в Посетителски-информационен център ще бъде прожекцията на филма на Валери Яков. Участието на професор Михаил Неделчев и Георги Икономов, прави "Подвигът и другите обикновени неща", достойна част от празника на града и невъзможен за изпускане.

5-ти октомври е наситен на събития още от 9 ч, когато в църквата "Света Троица" ще се отслужи тържествена литургия, а час по-късно на паметниците и паметните плочи ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите.

В 10.30 ч е Възпоменателното тържество с откриване на бюст-паметник на Гоце Делчев на едноименната улица, превърната в любимо място и еталон за града.

Вечерният концерт на местни фолклорни състави към читалище "Никола Вапцаров" и специалното участие на ансамбъл "Българе" ще постави край на тържествата по повод празника на Банско. Спектакълът "Духът на България" започва в 18 ч на площада и завършва с внушителна заря.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.