Започва изграждане на инсталация за отпадъци край Благоевград

https://mreja.bg/senzacionno/zapochva-izgrazhdane-na-instalaciya-za-otpadaci-kray-blagoevgrad-2/64435 Mreja.bg
Започва изграждане на инсталация за отпадъци край Благоевград


Община Благоевград представи проект за изграждане на инсталация за предварително третиране и компостираща инсталация за разделно събрани отпадъци.

Проектът "Проектиране и изграждане на допълнителна инфраструктура /инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци/ за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево" бе представен от заместник-кмета по европейските проекти и програми Зорница Кралева. Сред тях са намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, обработване и третиране на отпадъците по безопасен за околната среда начин, както и постигане на целите, заложени в законодателство и в Националния план за управление на отпадъците 2014-2020 г. Чрез реализирането на проекта Община Благоевград цели да бъде повишено и общественото съзнание за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците.

В рамките на проекта, ще бъде изградена необходимата инфраструктура, ще бъде осигурена инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци, както и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци.

Ще бъдат закупени оборудване, съоръжения, обзавеждане, техника и машини, необходими за разделното събиране и транспортиране на зелени и/или биоразградими битови отпадъци.

Проектът се финансира по оперативна програма "Околна среда 2014-2020".  Стойността му е 11 945 990 лева, от които 7 635 433 лева са финансиране от ЕС, от Републиканския Бюджет са осигурени 1 347 429 лева, а собственият принос на Община Благоевград е 1 000 314 лева. Срокът за изпълнение на проекта е до 23.03.2021 г.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.