ВСС награди съдия с 26 години стаж в Окръжен съд – Монтана

https://mreja.bg/senzacionno/vss-nagradi-sadiya-s-26-godini-stazh-v-okrazhen-sad-montana/73532 Mreja.bg
ВСС награди съдия с 26 години стаж в Окръжен съд – Монтана


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на заседание, проведено на 10 декември 2019 г. , поощри Надя Иванова – съдия в Окръжен съд – Монтана, с отличие „Личен почетен знак първа степен – златен“, както и с парична награда в размер на 1000 лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. След повече от четвърт век работа в Окръжен съд – Монтана и стотици разгледани и решени административни, наказателни и граждански дела, съдия Надя Иванова излиза в пенсия.

Тя е родена в предбалканското село Замфирово и е завършила гимназия в Берковица. Сред преподавателите, оформилите я като личност и насочили я към хуманитарните науки, е известният в целия Северозапад учител по история Геройко Милчев - любимец на няколко поколения , признава юристката. „Той беше много начетен човек, с невероятно излъчване и предаде на мен и много млади хора величието и мъдростта на историята, богатството на българския език и литература и ни отвори път в живота“, спомня си Иванова. През 1978 г. тя завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност право, и започва работа по разпределение като юрисконсулт на община Берковица.

След 17 години работа в общинската администрация в Берковица през 1994 г. кандидатства и заема място на съдия в Окръжен съд – Монтана. Била е председател на Административното отделение на ОС – Монтана и зам. председател на Окръжния съд от 2004 до 2009 г. През 2003 г. е получила ранг „Съдия във Върховния касационен съд“ – най-високия ранг за съдия в Окръжен съд. В професионалния си път Надя Иванова е преминала обучение в над 40 семинари по гражданско и европейско право в Националния институт по правосъдие – София.

“Разглеждала съм много и всякакви дела, но от психологическа гледна точка наказателните дела са много натоварващи, предпочитам гражданско право!“, споделя дългогодишната юристка. „Обичам професията си. Съдията не е някаква митична фигура, както си я представят някои. Образът на истинския съдия, който носи това призвание в себе си, е разпознаваем в колегите ми в Окръжен съд- Монтана и в съдилищата в цялата страна. Това са умни, честни и упорити хора, които обичат професията си, упражняват я с удоволствие и отговорност и знаят, че обучението на съдията продължава през целия живот. Съдийството е тежко бреме, което обаче съм носила с гордост!“, казва Надя Иванова.

Освен с професионалните си успехи тя се гордее и с дъщеря – икономистка и внук – седмокласник, който вече проявява интерес към правото. „Напускам съдебната система и давам път на младите, но съдията в мен няма да ме напусне!“, заяви на раздяла с колегите си в ОС – Монтана Иванова и пожела на юристите, които ще облекат съдийските тоги, да се ръководят от принципите, очертали и нейния професионален път – да бъдат умни, честни и упорити.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.