Визита! Борисов преговаря в Сеул за заводи за изтребители и електромобили

https://mreja.bg/senzacionno/vizita-borisov-pregovarya-v-seul-za-zavodi-za-iztrebiteli-i-elektromobili-2/64570 Mreja.bg
Визита! Борисов преговаря в Сеул за заводи за изтребители и електромобили


Посещението му в Южна Корея е първото на български премиер, на фокус са инвестициите във високи технологии - общо за 1,55 млрд. долара

Преговорите за високотехнологични инвестиции в България за производство на електромобили и изтребители ще са във фокуса на посещението на премиера Бойко Борисов в Южна Корея. Той заминава за Сеул във вторник рано сутринта на първото посещение на български премиер там, след като през 1990 г. двете държави установяват дипломатически отношения. Визитата е 3-дневна и официалната част включва разговори с президента Мун Дже Ин и премиера Ли Нак Йон.

Заедно с Борисов за Южна Корея пътуват вицепремиерът Красимир Каракачанов, министрите на икономиката Емил Караниколов, на транспорта и съобщенията Росен Желязков и на финансите Владислав Горанов. Борисов води и бизнесделегация - нещо, което прави рядко при задгранични пътувания. Караниколов бе в Южна Корея в началото на септември, за да подготви тази визита. “Няма да стъпя в Южна Корея, ако не подпиша договор”, закани се премиерът още през лятото, когато стана ясно, че се готви негово посещение в Сеул. Впоследствие Борисов обясни, че България се стреми към корейска инвестиция в размер на 1,5 млрд. долара в завод за производство на батерии и компоненти за електромобили. България преговаря за инвестиция и от страна на производителя на автомобили

“Хюндай” паралелно

с преговорите с

“Фолксваген”,

стана ясно в края на лятото. Специално посещение в развойния център на “Хюндай Мотор Груп” е включено в програмата на Борисов.

“Хюндай” произвежда и коли на ток, а амбицията на Борисов е у нас да се направи завод, който ще произвежда модели в следващите десетилетия, а не дизели, които ще бъдат забранени скоро от ЕС, обясни пред “24 часа” източник от икономическия екип на министър-председателя. Вероятно на първо време ще бъде подписано споразумение за изграждането на завод за батерии за електромобили. Такова вече сключи Унгария, но там инвестицията е под 50 млн. долара.

България да произвежда южнокорейските бойни самолети Т-50 пък ще преговаря в Сеул вицепремирът Красимир Каракачанов. Корейските изтребители са съвместно производство с американската “Локхийд Мартин”, от която България закупи 8-те F-16 това лято. Именно по линия на индустриалното сътрудничество по тази сделка България иска да получи инвестиция от 50 млн. долара в завод за корейските изтребители. Т-50 са бойни самолети, но се ползват и за обучение на летци, които впоследствие да летят на изтребители от пето поколение като F-35 и F-22.

За сделката за завода за изтребители

вече има съгласие

от страна на

“Локхийд Мартин”, обясниха източници от МО. Подобен завод вероятно ще замести проекта за разработване на български бойни дронове, които трябваше да се правят от БАН с помощта на американската компания. При сделка с Корея България ще получи наготово високотехнологично производство и ноу-хау, които могат да доведат до разработването и на дрон, но в същото време страната ще има и собствено производство на самолети, мотивират се хората на Каракачанов.

АЕЦ “Белене” също ще е сред темите, които Борисов ще обсъжда с домакините. Южнокорейската ядрена компания е един от кандидатите за стратегически инвеститор. Преди седмица Борисов обеща скорошно подписване на договор за “Белене”.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.