Видеозавещание на седмицата: Дали Перник не е само началото (Видео)

https://mreja.bg/senzacionno/videozaveshtanie-na-sedmicata-dali-pernik-ne-e-samo-nachaloto-video/73659 Mreja.bg
Видеозавещание на седмицата: Дали Перник не е само началото (Видео)


Докато Специализираната прокуратура реши кой е виновен и кой невинен за водния режим в Перник, има опасност този проблем да се разпространи със същата острота и в други градове. Тазгодишното засушаване просто изкара наяве много дълго крити слабости на водния сектор.

Първо, обърнете внимание под какво странно подчинение работят ВиК дружествата. Те самите оперират активи за милиони под формата на тръби, станции и водомери и техен принципал, като изключим “Софийска вода”, е регионалното министерство.

В същото време обаче основният ресурс тези дружества - водата, се купува и плаща на ведомство, чийто принципал е екоминистерството.

На всичкото отгоре питейните язовири отскоро се управляват от новосъздадено ведомство, за което отговаря икономическото министерство. Когато трябва да вземат решение, ВиК дружествата трябва да ги съгласуват с местната власт.

При тази странна и сложна субординация ще е цяло чудо ако накрая съдебната власт успее да накаже виновник за хуманитарната криза в Перник.

Трескавото търсене откъде да се намери допълнително вода за язовир “Студена” от друга страна, демонстрира чудеса от неразбиране. Да се копаят нови сондажи, да се пренасочват едва ли не реки отдругаде, да се разкриват стари водоизточници, които не работят от десетилетия... И на малките деца би трябвало да е ясно, че не може току така да се бъркаш на природата и да променяш природни ресурси, още повече пък толкова припряно.

Истинската причина е, че у нас нов язовир за питейни нужди не е правен от десетилетия, а градските водопроводи се докараха до положение да причиняват загуби на вода до 82%. Затова Перник ще е само началото.

ВИЖ ВИДЕОЗАВЕЩАНИЕТО НА СЕДМИЦАТА:

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.