Върховният съд решава Нетаняху може ли да състави кабинет като обвинен

https://mreja.bg/senzacionno/varhovniyat-sad-reshava-netanyahu-mozhe-li-da-sastavi-kabinet-kato-obvinen/74506 Mreja.bg
Върховният съд решава Нетаняху може ли да състави кабинет като обвинен


Върховният съд заяви, че се е съгласил да изслуша петиция с аргумента, че е незаконно премиерът на Израел Бенямин Нетаняху да състави следващото правителство в качеството си на обвиняем, пише израелското англоезично издание The Times of Israel.

Съдът заяви, че изслушването ще се проведе на 31 декември в 9:00 ч. пред съдебен състав от трима съдии, ръководен от главния съдия Естер Хают, заместник-главния съдия Ханан Мелцер и съдия Узи Фогелман.

Съдът също така поиска от главния прокурор Авихай Манделблит да представи правно становище по въпроса за правото на Нетаняху да се върне на премиерския пост и да го предаде на съда най-малко 48 часа преди съдебното заседание, поясни "Фокус".

В отговор на решението на съда да изслуша молбата, Нетаняху заяви, че съдиите нямат правомощията да се произнасят относно неговата годност.

„Има нещо просто в демокрацията: В една демокрация тези, които решават кой ще ръководи хората, са хората, а не някой друг. В противен случай това просто не е демокрация “, каза той във видеоклип, публикуван по каналите му в социалните медии.

Обжалването срещу правото на Нетаняху за преизбиране идва, след като премиерът обвинява прокурорите, медиите и съдебната система, че работят заедно, за да го свалят с обвинения в корупция.

Манделблит представи обвинителен акт срещу Нетаняху по три случая на корупция, които включват обвинения за нарушаване на доверието, измама и в най-сериозния случай подкуп.

Правните проблеми на Нетаняху са частично отговорни за безпрецедентната политическа безизходица през цялата година, която доведе до трети избори след 11 месеца, които ще се проведат на 2 март 2020 г. Изборите бяха насрочени, след като Нетаняху два пъти не успя да състави правителство, след изборите на 9 април и 17 септември. Опозиционният лидер на съюза "Синьо и бяло" също се провали в опита си да състави управляващата коалиция миналия месец.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.