Ваня Григорова: Всички сме наказани от изкривяването на здравната система

https://mreja.bg/senzacionno/vanya-grigorova-vsichki-sme-nakazani-ot-izkrivyavaneto-na-zdravnata-sistema-2/74105 Mreja.bg
Ваня Григорова: Всички сме наказани от изкривяването на здравната система


"Всички злоупотреби, които бяха изнесени, на срещата с г-н Борисов са вследствие на това, че системата оставя държавните болници в тежко недофинансиране. И тези злоупотреби са знайни от години, но прокуратурата не може да ги хване. Това е проблемът и правим медицинските сестри престъпници. Какво следва от това? Увеличаване на броя на болничните дни, които са ползвани в страната през годината. Какво следва от това? Опити на същото това правителство, което не успява да открие злоупотребите, да ограничи правата на работниците, като им вземе парите за първите няколко дни болнични. Всички сме наказани от липсата на ефективен контрол и от изкривяване на здравната система, защото тези специалисти - лекари и медицински сестри, са принудени да го правят, за да може да оцелее болницата." Това коментира икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова относно протестиращите медицински сестри и срещата им с премиера Бойко Борисов в понеделник, след която МВР, антимафиоти и икономическа полиция започнаха по-активни проверки на всички болници в страната за нарушения.

"Трябвя да се промени системата и заплащането да не функция на заработеното, защото това е порочно", допълни още тя по Нова телевизия.

Самата Григоров изнесе информация за директор в частна Софийска болница, който получава заплата от 100 000 лв.

"Аз се съмнявам в истинността на това твърдение, но дори и да е така, щом е частна, това е проблем на собственика на болницата, а не на обществото. В по-голяма част от частните заведения има приходи и извън НЗОК", коментира казуса и доц. Спас Спасов, бивш директор на болница "Пирогов".

"Когато говорим, че трябва да се увеличи делът на обществените средства, това означава че трябвя да се увеличи таксата, която плащат пациентите.

Непрекъснато се повтаря, че се дават пари, а няма резултат. Какво обаче става със средната продължителност на живот? За последните 20 г. се увеличи със 7,5 г. Не трябва непременно да говорим, че само лоши неща се случват", допълни той.

Според него медицинските сестри подхождали емоционално, а това изкривява нещата в общ план.

"Аз не съм засегнат от този тип разкази. Преживявал съм го и като директор на Пирогов. И тогава имаше проблеми със заплатите, но тогава бяха в съотношение 1:2:3.

Когато вкараме емоция, тя изкривява нещата в общ план. Сестрите подхождат емоционално и дърпат чергата към себе си", каза доц. Спасов във връзка с излязлото вчера становище на Българския лекарски съюз, в което те изразиха безспокойство, че индиректно сестрите са застанали срещу лекарите, заявявайки, че са "лоши хора с големи заплати".

Но и той потвърди, че там, където няма достатъчно заработка, и парите са малко.

Според Григоров, дори и да се реши казусът с директора, който взима 100 000 лева заплата, това няма да промени нещата. Източването на системата се случвало по хиляди начини.

"Има и лекари, които получават и 800 лева. Но когато протестираха медсестрите още в началото на годината, имаше немалко лекарски гласове, които казаха: "ами, добре, вашата заплатата ако стане 1000 лв., моята защото трябва да се изравни с вашата. От друга страна, когато се увеличиха средствата за учителите, медицинските сестри казах, ама защо само за учителите. Това противопоставяне между различните професии води до застой на заплатите въобще", каза Ваня Григорова.

Относно правените в болниците проверки, доц. Спасков заяви, че такива се правят почти ежедневно, но те са проблем на администрацията и не се забелязват от персонала. Здравната каса също правела ежедневни проверки, включително и такива, в които брои наличните пациенти.

По отношение на изнесените последните дни данни за сериозни нарушения в болниците, сред които безумни такси като 300 лв. за консултация как да не се пада от леглото, за която съобщи "24 часа", доц. Спасков коментира.

"Аз съм против всякакви такива такси и докато бях директор на "Пирогов" не позволявах да има избор на екип. За мен, щом пациентът е избрал болницата, по този начин е избрал и екипа. Но недостигът на средства наложи вкарването на подобни такси."

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.