Вълчев: Задължителната предучилищна за 4-годишните да е само в детските градини

https://mreja.bg/senzacionno/valchev-zadalzhitelnata-preduchilishtna-za-4-godishnite-da-e-samo-v-detskite-gradini-2/74176 Mreja.bg
Вълчев: Задължителната предучилищна за 4-годишните да е само в детските градини


Ще предложим на народните представители задължителната предучилищна подготовка за децата на четири години да е само в детските градини, а не в училищата. Децата на четири години са малки и не е подходящо да "се смесват" с големите ученици в училищата, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти, след като на заседанието на парламентарната образователна комисия от "БСП за България" го попитаха каква е готовността за въвеждането на тази нова мярка за четиригодишните деца, предава БТА.

"Силно убедени сме, че тази мярка трябва да се реализира, но това няма да се случва на всяка цена. Трябва да се направи разумно, с разумен гратисен период, който ще бъде достатъчно дълъг", коментира министър Вълчев. Той отбеляза, че предучилищната подготовка за четиригодишните деца е ключова за когнитивното, социално-поведенческото и за езиковото им развитие. Децата от семейства, в които няма отношение към образованието, имат много големи дефицити и ако не са постъпвали в детска градина, учат много по-малко години и по-често отпадат от училище, каза министър Вълчев. Той съобщи, че сега 78 процента от децата на четири години у нас са записани в детска градина и за тях нищо няма да се промени. "Нито ще се променят учебни програми, нито ще започнат да им се пишат оценки и да учат по различен начин, и основният метод за учене на децата на четири години остава игровият", увери министър Вълчев. Той каза, че "от останалите около 20 процента от четиригодишните деца - около три четвърти са децата от семейства, в които липсва отношение към образованието, липсват книжки и образователна среда, а някои от тях живеят и при лоши битови условия". В детската градина тези деца ще имат по-добра храна, по-добри здравни грижи и ще получат личностна подкрепа, обясни образователният министър.

Той информира, че много повече средства ще се предоставят догодина от планираните в бюджета 70 милиона лева за изграждането на детски градини и за доизграждането на училища за преминаването на едносменен режим на обучение. В следващите две години ще се изградят от 80 до 100 детски градини, като са предвидени за 2020 г. и за 2021 г. по 70 милиона лева за всяка от тези две години. Има и 13 милиона лева от европейското икономическо пространство, които също ще се използват за построяването на детски градини, каза министър Вълчев. Той обясни, че най-голям е недостигът на места в детските градини в София, а в Пловдив, Варна и в Бургас има недостиг на места в определени райони. В София през последните десет години са построени 100 детски градини - средно по десет градини на година, а сега в столицата се изграждат осем детски градини. Няма детски градини, предимно в села, с концентрация на ромски деца - в Сливенско и в Северна България, съобщи образователният министър.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.