Турски медии за земетресението: Най-голямата паника от 99-та година

https://mreja.bg/senzacionno/turski-medii-za-zemetresenieto-nay-golyamata-panika-ot-99-ta-godina/64976 Mreja.bg
Турски медии за земетресението: Най-голямата паника от 99-та година


Всички турски вестници днес пишат за паниката в Турция заради вчерашното силно земетресение в Истанбул, съобщава БТА.

Земетресението с магнитуд 5,8 по Рихтер стана в 13.59 ч. във водите на Мраморно море на 21,6 км от квартал Силиври, окръг Истанбул. Трусът бе регистриран на дълбочина 6,9 километра.

"Най-голямата паника от 99-та година" ("Йени шафак"), "Дори земетресение с магнитуд 5,8 парализира Истанбул. А ако бе станало земетресение с магнитуд 7 или над 7?" ("Тюркие"), "Паника заради земетресение в Истанбул" ("Йени акит"), "Страх, свързан със спомените от 17 август 1999" ("Акшам"), "Най-сериозното предупреждение" ("Карар"), "Последно предупреждение" ("Ортадогу"), "Плашещо земетресение" ("Биргюн"). Това са някои от заглавията на водещите турски издания по темата, поместени на първите им страници тази сутрин.

Жителите на Истанбул, които изобщо не са забравили земетресението на 17 август 1999 г. (с магнитуд 7,4 по Рихтер), вчера преживяха голяма паника заради трус с магнитуд 5,8. Милиони хора се стекоха по улиците. При земетресението, продължило петнайсетина секунди, бяха ранени трийсетина души.

"Истанбул излезе здрав от земетресението", добавя изданието.

По данни на турски онлайн медии двама души са починали от сърдечен удар при труса.

"Йени шафак" пише още, че вчерашното земетресение е било усетено в окръзите Истанбул, Коджаели, Сакария, Бурса, Балъкесир, Чанаккале, Одрин, Къркларели, Текирдаг, Ялова. След силното земетресение последваха още над 60 вторични труса, най-силният от които бе с магнитуд 4,1 по Рихтер.

Изданията пишат, че хората в Истанбул, които вчера преживяха най-силното земетресение от 1999 г. ( при което загинаха хиляди), започнаха веднага да звънят по телефоните на близките си, заради което за известно време телефонните мрежи бяха блокирани.

Вчерашният трус бе регистриран на същия разлом - Северноанадолския разлом, както земетресението с магнитуд 4,7 по Рихтер, станало в Мраморно море преди три дни, информира "Йени шафак".

Всички деца в училищата в Истанбул и съседните окръзи бяха изведени вчера от учителите в дворовете на учебните заведения. Днешният ден е обявен за неучебен в окръзите Истанбул, Бурса, Коджаели и Ялова, пише "Стар".

Активността по Северноанадолския разлом, продължаваща три дни, вчера се превърна в истински "кошмар" със земетресението с магнитуд 5,8 по Рихтер, коментира вестникът.

Турският вицепрезидент Фуат Октай съобщи през нощта, че са били получени сигнали за 172 сгради, на които са били нанесени сериозни материални щети.

Експертите години наред предупреждават за голяма вероятност за трус с магнитуд 7 и над 7 по Рихтер, а вчера Истанбул бе парализиран дори от трус с магнитуд 5,8. В града настъпи хаос, пише "Тюркие".

Изданието добавя, че известно време са били блокирани мобилните телефонни мрежи, а ситуацията с трафика се е превърнала в пълен хаос.

"Готови ли сме за земетресение?", пита в заглавие в. "Дирилиш постасъ".

Докато хората в Истанбул и съседните окръзи изживяха голяма паника заради вчерашния трус, отново на дневен ред се появи въпросът доколко сме готови за силно земетресение, отбелязва вестникът.

Същевременно изданието цитира експерта по геофизика Йовгюн Ахмет Ерджан, който посочи, че на практика вчерашното земетресение не е било силно и не се смята за разрушително. Експертът каза, че след този трус в района на Истанбул не се очаква по-силно земетресение.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.