Туристите в София са млади - имат средни доходи, идват повече заради историята, два пъти по-малко кацат тук за купон

https://mreja.bg/senzacionno/turistite-v-sofiya-sa-mladi-imat-sredni-dohodi-idvat-poveche-zaradi-istoriyata-dva-pati-po-malko-kacat-tuk-za-kupon/64796 Mreja.bg
Туристите в София са млади - имат средни доходи, идват повече заради историята, два пъти по-малко кацат тук за купон


547 926 чужденци са посетили столицата за 6-те месеца на 2019 г.

37% спят в квартири от Airbnb и официалната статистика не ги лови

Вече идват повече китайци и хървати, намаляват италианците и немците

547 926 туристи са посетили София през първите 6 месеца на годината. Според официалната национална статистика това е 2% ръст от 2018 г. Броят на нощувките е 940 835. Статистиката обаче не лови гостите и нощувките в местата за настаняване с под 10 легла. По данни на AirDNA Market Minder през август 2015 г. предлаганите имоти в София в платформата Airbnb са били 613, а през юли 2019 г. те вече са 3030.

37% от туристите избират това настаняване, отчита общинското предприятие “Туризъм”.

Иначе

в топ 5 на

избралите

София, са

от Германия,

Израел,

които са с 3% повече, Гърция, Италия и Великобритания. Макар да има известен спад при туристите от Италия, Германия и Великобритания, те все още са най-много.

Затова пък все повече интерес към София има от далечни пазари като Китай, Австралия и Канада. Ръст има и на туристите от Хърватия - 37%, Русия - 8%, Сърбия - 9%, и Испания - 4%.

Столицата се възприема като изгодна дестинация, която е сравнително леснодостъпна, но все още няма особени отличителни характеристики. Туристите в София са основно на възраст от 20 до 50 години, с ниски до средни доходи, жители са на големи населени места на икономически развити държави, хора с широки и разнообразни интереси и открити за общуване с местните.

Според анкета на “Визия за София”

посещението на

исторически

забележителности

е водещ мотив

за 45%,

следвани от тези, които идват с цел бизнес - 23%. Пътуванията за почивка и развлечение имат дял от 20%, а гостуването при роднини и приятели - 6%.

София е предимно младежка дестинация, но нощният живот е допълнение към преживяванията, без да е основна цел. Заради купона идват 14% от туристите.

“Градът е интересен с историята, културата и традициите си”, посочват като мотив за посещение 59,3%. Други предимства са евтините самолетни билети и доброто съотношение между цена и качество.

Според същото допитване среднодневните разходи, сред които влизат настаняване, транспорт в града, храна, напитки, пазаруване и забавления - 34% посочват, че харчат между 21 и 50 лв. В тази група най-много са туристите между 25 и 34 г.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.