Тираджия в съда: Давал съм на митничари по 2 евро за чорба или кафе

https://mreja.bg/senzacionno/tiradzhiya-v-sada-daval-sam-na-mitnichari-po-2-evro-za-chorba-ili-kafe/73938 Mreja.bg
Тираджия в съда: Давал съм на митничари по 2 евро за чорба или кафе


Давал съм за “чорба парасъ” и за кафе по 1-2 евро на митничари на Лесово през 2015-2016 г. Това заяви пред спецсъда в София турският тираджия Мустафа Кара. Той бе първият свидетел от чужбина, разпитан по дело за подкупи срещу група митничари у нас, известно като “Лесово 2”. Подсъдими са 8 души, сред тях 3 жени.

След дълго и безуспешно чакане на отговор на наша поръчка до Турция за разпити на 9 души специализираният съд в София сам успял да намери Кара в Истанбул и да го призове.

Кара обясни, че давал по някое евро, за да не го бавят с часове на границата. Обикновено това ставало в кабината на камиона. Когато нямал дребни, той слагал банкнота в паспорта си, а митничарят му връщал разликата до 2 евро. “Те, разбира се, искат от всички. В противен случай се чака много време. Другата алтернатива е да изядеш някоя псувня”, обясни Кара. Тираджията превозва стоки от Истанбул за Румъния поне по 2 пъти в месеца. Твърди, че българските митничари не са толкова настойчиви като румънските. Случвало се да ги черпи с бисквити и шоколади, друг път да уедрява събраните от митничарите монети с банкноти.

“Румънците, ако могат, и оръжие ще извадят, но ще си вземат парите”, твърди Кара. В съда той не разпозна нито един от подсъдимите.

“Мина много време, не мога да се сетя. В полицията тогава (март 2017 г., б.а.) ни бяха показани фотоси и казах, че някои съм ги виждал”, поясни той. Митничарите бяха арестувани на 2 ноември при акция на ГДБОП и ДАНС. Повечето от 30-те задържани бяха пуснати без обвинения. Делото влезе в спецсъда през 2018 г. Ще приключи след разпит на всички турски шофьори.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.