Таван от 6 милиона субсидия за партиите и без финансиране от фирми, внесоха патриотите

https://mreja.bg/senzacionno/tavan-ot-6-miliona-subsidiya-za-partiite-i-bez-finansirane-ot-firmi-vnesoha-patriotite-2/74366 Mreja.bg
Таван от 6 милиона субсидия за партиите и без финансиране от фирми, внесоха патриотите


Таван от 6 милиона лева за държавната субсидия и без финансиране на партиите от фирми. Това предлагат от "Обединени патриоти", които внесоха промени в Закона за политическите партии.

Изпълняваме ангажимента си, за да не бъдем упреквани в прекалена пристрастност или прекален материализъм, обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той допълни, че политическият живот в една демократична държава няма как да мине без субсидиране на партиите. Не е нормално те да бъдат оставени на случайно външно финансиране, което носи сериозни рискове, предупреди той.

Предлаганият от ОП таван за максимално финансиране като субсидия - 6 милиона лева, е два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарни избори. Парите, които се насочват към големите партии са прекалено много и е факт, че те ги държат на влог и печелят от лихви, това е неморално, коментира Симеонов.

Предлаганите от ОП промени всъщност връщат повечето стари текстове в закона - отменя се възможността за финансиране от фирми, това може да става само от физически лица. Дава се възможност за подпомагане на партиите от физически лица с услуги, но само кагато става въпрос за личен труд, както и с помещения, но само ако са лични.

Възстановяваме справедливостта - да няма финансиране от фирми, да няма свръхсубсидиране на партиите, допълни Искрен Веселинов от ВМРО.

ОП се надяват на дебат след Нова година. И предлагат той да е по 3 основни точки:Размерът на субсидията да стане постоянен и да се разпише в закона за партиите, а не да бъде определян ежегодно чрез закона за бюджета. Да се разпише в закона за какво да се харчат парите на партиите, а не да се строят джамии и да се ремонтират църкви. Който иска да се откаже от субсидията, това да е законно разрешено, изброи Веселинов.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.