Търговията с Канада нараства през последните години

https://mreja.bg/senzacionno/targoviyata-s-kanada-narastva-prez-poslednite-godini/74259 Mreja.bg
Търговията с Канада нараства през последните години


Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова се срещна Кевин Хамилтън, посланик на Канада със седалище в Букурещ, Румъния, акредитиран за България, съобщиха от Министерството на икономиката. Двамата са обсъдили търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада /СЕТА/, както и подкрепата на Канада за членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.

Иванова е изтъкнала, че данните за стокообмена между България и Канада бележат значителен ръст през последните години, като само за 2018 г. нарастването е в размер на 29 на сто, като българският износ бележи ръст от 60 на сто. Наблюдава се сравнително устойчива тенденция на увеличаване в стойностно изражение на износа за Канада на редици стоки като: фармацевтични изделия, слънчогледови семена, оптични влакна, интегрални схеми, земеделски машини, металообработващи инструменти, сметачни машини и касови апарати, части за двигатели, козметични продукти и др.

По думите на Иванова СЕТА постига изключително високо ниво на либерализация на търговията. Очакванията са неговият положителен ефект върху българската икономика да се изрази не само чрез директния стокообмен между България и Канада, но и благодарение на глобалните вериги на стойността, върху които споразумението несъмнено ще има влияние, е допълнила тя.

Посланик Хамилтън е посочил, че вече 14 европейски държави са ратифицирали СЕТА, както и че Канада подкрепя страната ни в процеса на присъединяване към ОИСР. Икономическият зам.-министър е заявила, че България оценява високо тази подкрепа. "Бих искала да изразява нашата признателност за подкрепата на Канада в търсенето на консенсус по разширяването на ОИСР с включване на България и Румъния като пълноправни членове в Организацията. Очакванията ни са България да получи покана и конкретна дата за започване на преговорите за присъединяване към ОИСР възможно най-скоро, в рамките на следващата година", е посочила Иванова.

По време на срещата двамата са обсъдили и възможностите за провеждане на съвместен бизнес форум в България в сектори с висок потенциал за инвестиции.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.