Световната НАТ-технология за бързо тестване на донорска кръв вече работи и у нас

https://mreja.bg/senzacionno/svetovnata-nat-tehnologiya-za-barzo-testvane-na-donorska-krav-veche-raboti-i-u-nas-2/64912 Mreja.bg
Световната НАТ-технология за бързо тестване на донорска кръв вече работи и у нас


Осигуряването й е по национална програма на МОН в размер на 5 млн. лв.

Въвеждането на дългоочакваната у нас НАТ-технология, която бързо и гарантирано диагностицира донорската кръв за заболявания като хепатит Б и С, както и ХИВ, вече е факт. Тя бе официално представена от директора на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов в присъствието на шефа на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, здравния министър Кирил Ананиев и зам.-министъра на образованието Деница Сачева.

НАТ тестът е най-добрата технология в света, която успява да улови в най-ранен етап наличието на вируси като хепатити Б и С, както и ХИВ. Досега това можеше да стане ясно, ако даряващия кръв е носител на дадено заболяване от минимум 3 седмици. Сега вирусите могат да бъдат уловени и от трети-пети ден на попадане в организма на човек.

Всичко това става възможно благодарение на Националната научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната системата в Република България“. Тя е утвърдена с Решение на Министерския съвет, а финансирането за пилотно въвеждане на NAT технологията е осигурено от Министерство на образованието и науката и е в размер на 5 000 000 лв.

С необходимата апаратура, реактиви и софтуер разполагат всички кръвни центрове в страната. Два има в националния център в София и по един в регионалните центрове в Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

„За мен е от изключително значение, че въвеждаме НАТ – технологията за диагностика на донорската кръв и вдигаме качеството на трансфузионната система на България на световно ниво. По този начин ще повишим сигурността на дарената кръв и на кръвните компоненти и ще създадем възможност за предотвратяване случаите на заразяване на пациенти с трансмисивни инфекции поради ранно им откриване. До сега се работеше по два метода, които са много чувствителни, но скритият „прозоречен“ период, в който не може да се открие налична инфекция, стига до повече от 3 седмици. NAT-технологията скъсява изключително много времето – до 3-4 дни, в което излизат резултатите на изследваната кръв и кръвни компоненти“, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министерството на здравеопазването подготвя и нормативна промяна, която предвижда центровете по трансфузионна хематология да съобщават незабавно наличието на положителни резултати за трансмисивни инфекции лично на донорите, на личните лекари и на съответната регионална здравна инспекция. Това е част от системата за „ранно оповестяване на инфекцията“, за провеждане на ранни изследвания и консултации със съответни специалисти, допълни още Ананиев.

"Щастлива съм, че обединените ни усилия се увенчаха с успех, защото виждаме на практика как науката помага в България кръвта и кръвните продукти, които се ползват, да бъдат с високо гарантирано качество. От гледна точка на законодател аз ще съм щастлива, че в следващия отчет за ситуацията на националната сигурност ще отчетем една решителна стъпка напред, защото системата на трансфузионната хематология, като елемент на здравната система, е една от най-важните предпоставки за гаранция на здравната национална сигурност. Това е придобивка, която, благодарение на научния проект на МОН, вече имаме налична, но с нашите усилия на законодатели ще гарантираме устойчивост в следващите бюджетни процедури, защото е наистина важно този проект да работи в интерес на хората", заяви шефът на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Реализирането на проекта има и икономически измерения, свързани с намаляване на разходите за скъпоструващото лечение на хора, които се заразяват от инфекции, коментира и зам.-образователният министър Деница Сачева.

"До момента по проекта са инвестирани 3 млн. лв. Предстои да бъдат инвестирани още 2 млн. лв. Почти 11 000 ще могат да бъдат изследванията, които ще бъдат направени по програмата. В нея има и научно-изследователски компонент, свързан с изследвания, които ще бъдат правени от български учени от медицинските университет и факултети в страната. Заложено е и обучение на хората, които да работят с апратурата", допълни тя.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.