Столтенберг: С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО

https://mreja.bg/senzacionno/stoltenberg-s-400-nikoga-nyama-da-bade-integrirana-v-nato/72625 Mreja.bg
Столтенберг: С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО


Това е национално решение на Турция. Много съюзници изразиха загриженост, аз също изразих своята за последствията от това решение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на заключителната си пресконференция на лидерската среща на алианса в Лондон, в отговор на въпрос за покупката от Турция на руски зенитно-ракетни комплекси С-400.

Това, което мога да кажа, е, че руска система за противовъздушна отбрана С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО. Никога няма да е част от интегрираната система на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана. Така че това ще е самостоятелна система, заяви генералният секретар на пакта.

Съюзниците са се договорили днес за осъвременени планове за защита на балтийските страни и Полша. Столтенберг каза, че приветства това, предава БТА.

Генералният секретар отново коментира разногласията в съюза, като заяви, че те винаги ще привличат повече внимание от това, върху което съюзниците постигат съгласие. Той отново напомни, че разногласия са съпътствали алианса от началото на съществуването му. Двайсет и девет различни страни сме, от двете страни на Атлантика, с различна история, различна география и политически сили на власт. Естествено, че има различия, нещо друго би било странно, но силата на НАТО е в това, че винаги сме били в състояние да преодоляваме тези различия и да се обединяваме около основната ни мисия - да се защитаваме взаимно, заяви Столтенберг.

Вярваме в диалога с Русия, защото тя е най-големият и близкият ни съсед. Трябва да се стремим към по-добри взаимоотношения с нея. Но дори и да не сме в състояние да постигнем такива в краткосрочен план, ние трябва да можем да се справяме и с трудни взаимоотношения, посочи Столтенберг, като напомни за подхода, включващ диалог, но и сдържане и отбрана.

Генералният секретар говори и за предизвикателствата, свързани с Китай и новите военни способности на страната.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.