Станислав Владимиров: Ще следя всяко действие на МОСВ и РИОСВ – Перник, за чистотата на водата в река Струма

https://mreja.bg/senzacionno/stanislav-vladimirov-shte-sledya-vsyako-deystvie-na-mosv-i-riosv-pernik-za-chistotata-na-vodata-v-reka-struma/64799 Mreja.bg
Станислав Владимиров: Ще следя всяко действие на МОСВ и РИОСВ – Перник, за чистотата на водата в река Струма


В последните няколко седмици за замърсяването на Язовир "Пчелина" или както е известен сред перничани - "Лобош", се заговори много активно. Репортажи в медиите и публикации в социалните мрежи показаха тонове умряла риба и за пореден път замърсената река Струма. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров от години говори за проблема и алармира отговорните институции за спешна нужда от неговото решаване.

"От много време се опитвам да покажа на институциите, че проблемът е изключително сериозен. Мерки за спирането на замърсяването на р.Струма и язовир "Пчелина", обаче не се взимат нито от РИОСВ нито от МОСВ. На 30.08 граждани сигнализираха за мрежести петна от пяна, замътнена и кафява вода в язовира, както и за мъртва риба в близост до брега. Риболовци пък няколко дни след това сигнализираха за множество мъртви риби във водите на язовир "Пчелина" и р. Струма. През цялото това време различни сдружения продължават да подават сигнали и към институциите, но по думите им реални действия за предотвратяване на замърсяванията няма", каза Станислав Владимиров.

Народният представител обясни, че последният му въпрос към министър Нено Димов е бил на петъчния контрол на 20 септември. "Радвам се че министърът не последва примера на своите подчинени от Басейнова дирекция и РИОСВ - Перник, защото обясненията им, че липсата на кислород в язовир "Пчелина" е от това, че той презарибен и рибите са си издишали въздуха мисля са нелепи. Несериозно е това да бъде обяснение от служител, който има претенции да разбира от работата си", коментира Владимиров.

Той добави, че се радва, че най-сетне МОСВ са установили, че има замърсяване на язовира и че се правят първи стъпки за намиране на извършителите на постоянните замърсявания. "В деня в който зададох въпроса си, получих и нов сигнал, че река Струма тече в черен цвят в градската част, и че РИОСВ - Перник, за пореден път действа хаотично и без конкретика, за да се установи кой е виновникът, разказа соцдепутатът.

"Ще следя всяко едно действие на МОСВ и особено на РИОСВ - Перник, защото това е едно от най-слабите места в институциите подчинени на министерството. За съжаление не виждам енергията и волята инспектората превантивно да решава проблемите, а не да ходи след събитията, както е случаят с този геноцид както го нарекоха едно сдружение, което се опитва да стопанисва и да охранява от бракониери язовир "Пчелина". Също така се радвам, че министърът не влезе в тона на своите подчинени, които искаха да прехвърлят вината на тези доброволци, които се опитват да предотвратят многогодишното бракониерстване в язовир "Пчелина" и да установяват всички извършители, които замърсяват язовира. Надявам се тези хора да бъдат партньори на министерството и РИОСВ, а не от инспектората да прехвърлят от проблема болната на здравата глава", категоричен е Владимиров.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.