Станислав Владимиров: Перничани са поставени под скрит воден режим

https://mreja.bg/senzacionno/stanislav-vladimirov-pernichani-sa-postaveni-pod-skrit-voden-rezhim-2/64650 Mreja.bg
Станислав Владимиров: Перничани са поставени под скрит воден режим


Никой не обяснява на съгражданите ми, защо чешмите им са сухи, това е недопустимо, коментира депутатът от БСП

"Язовир "Студена" осигурява над 90% от водоснабдяването на община Перник от пускането му в експлоатация до днес. Язовирът продължава да е основният водоизточник за жителите на града. Въпреки обилните дъждове през пролетта и в началото на лятото обаче в големи периоди от време населените места в общината и кварталите на града са без капчица питейна вода." Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" във въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Владимиров бе категоричен, че заедно с колегата си инж. Любомир Бонев е очаквал от министъра да обсъдят проблема, който стои пред перничани, и който може би ще се задълбочи.

Сведенията, които имаме ние, са, че водата в язовира е около 8 млн. куб. м. Това означава, че съвсем скоро ще изпаднем в доста по-сериозна криза, предупреди Владимиров. В данните, които соцдепутатът е получил от министъра на екологията Нено Димов се казва, че за месец юни във водосборната зона е паднал 153 литра дъжд на кв. м, което не било малко количество. "Затова трябва да търсим отговор, дали язовир "Студена" е управляван добре, за да изпаднем в тази водна криза, в която е града, защото на такъв воден режим не сме изпадали десетки години", коментира Владимиров, който е и кандидат за кмет на Перник от БСП.

Добре ли се управлява язовир "Студена", след като обемът вода драстично намалял, попита Владимиров регионалния министър. "Подходящ ръководен кадър ли е управителят на ВиК – Перник, защото той е с образование и професионален опит, които не са подходящи за този пост и има ли виновни в дружеството, за да изпаднем в тази водна криза", аргументира се соцдепутатът.

Той каза още, че при оглед на място е установил заедно с колегата си Любомир Бонев, че количеството вода в язовир "Студена" е намаляло драстично и там, където се предполага, че трябва да има вода в момента растат трева и храсти. "Перничани са поставени под скрит воден режим и никой не обяснява на съгражданите ми, защо чешмите им са сухи“, заяви Станислав Владимиров.

В отговора си министър Петя Аврамова се обясни, че силно намаленото количество вода в язовира се дължи на авариите и засушаването, но не отговори конкретно на въпросите на народните представители. Владимиров и Бонев бяха категорични, че тя е изместила фокуса от основния проблем.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.