София се отказва да дава спирките на частни фирми

https://mreja.bg/senzacionno/sofiya-se-otkazva-da-dava-spirkite-na-chastni-firmi/73064 Mreja.bg
София се отказва да дава спирките на частни фирми


Столичната община ще подготви програма за подмяна на старите и изграждане на нови

Спирките в София няма да бъдат отдавани на концесия, а общината сама ще се грижи за подмяната и изграждането на нови. Това смята столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Затова една от първите задачи, които тя ще постави на новия си зам.-кмет по транспорта - бившия служебен министър Кристиан Кръстев, е да предложи програма за изграждане на спирки. Това обяви самата Фандъкова в петък, когато съобщи промените в структурата на общината, които предлага.

Според нея концесията на спирките трябва да отпадне, макар за процедурата да има решение на Столичния общински съвет от юли 2018 г. Разговорите със СОС по темата предстоят.

Причината е, че концесията, която се готви от години, така и не се е реализирала до момента. В същото време тази година общината е отпуснала средства на няколко районни администрации за изграждане на спирки. Става дума за райони като “Нови Искър”, “Панчарево” и “Слатина”. Районните кметове се справили със задачата и цените за изграждане на спирки, които били постигнати чрез процедурите, били приемливи.

Все още няма решение дали районните кметове ще отговарят за подмяната и изграждането на спирки, или тази задача ще бъде възложена отново на Центъра за градска мобилност, който допреди няколко години имаше такъв ангажимент. Вариант кой да отговаря за над 2600 спирки и в какъв срок да се изградят нови и да се подменят старите ще трябва да предложи зам.-кметът по транспорта.

Иначе концесията се подготвяше няколко години. Различни варианти на условията бяха представяни през 2014, 2016 и 2018 г. В крайна сметка през юли миналата година СОС даде зелена светлина на процедурата. Тогава бе гласувано срокът на концесията да е 15 години. Спирките бяха разделени в 4 пакета, като един инвеститор имаше право да кандидатства за максимум два.

Изискването на общината бе между 1500 и 1800 спирки в града да са с навеси. В момента те са около 1100. Бъдещите концесионери щяха да печелят от отдаването под наем на 400 рекламни елемента и 300 павилиона за продажба на вестници и дребни пакетирани стоки към спирките. А от концесията на всички спирки общината трябваше да получава минимум 80 000 евро годишно.

Тогава по време на обсъждането на концесията стана ясно, че ако общината реши сама да подмени всички спирки и да увеличи тези с навеси, ще трябва да инвестира около 19 млн. лв.

Иначе за новите спирки беше изготвена специална визия от екипа на главния архитект на София Здравко Здравков. Част от нея са указания за вида на материалите, от които трябва да са изработени спирките - стъкло или ламарина в зависимост от това дали са в крайни или по-централни квартали.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.