"Слободен печат": Еди Рама предаде Косово

https://mreja.bg/senzacionno/sloboden-pechat-edi-rama-predade-kosovo-2/74549 Mreja.bg
"Слободен печат": Еди Рама предаде Косово


Инициативата "мини Шенген" засилва Сърбия и отслабва позициите на Косово, заяви професорът в университета в Прищина Милязим Красничи за вестник "Зъри" и добави, че изявленията на албанския премиер Еди Рама са предателство на Косово, съобщава "Слободен печат".

На срещите за така наречения "мини Шенген", в които участва Албания, политическите субекти в Косово, а и в Албания, продължават да се противопоставят, пише "Зъри", цитиран от БТА.

Главният аргумент е, че инициативата би поставила Косово в изолация и ако се приложи, би довела до сблъсъци на Балканите, пише прищинският вестник.

"Действията на албанския премиер Еди Рама са предателство на Косово, тъй като е необходим съюз между Косово и Албания. Не може да има регионални инициативи без решаване на проблема в отношенията на Косово със Сърбия и с Босна и Херцеговина", подчерта професор Милязим Красничи.

Той каза, че такива инициативи не са успешни, тъй като тяхната цел не е интегриране на целите Балкани, а засилване на Сърбия и ако продължи така, това може да доведе до сблъсъци.

"Това може да застраши равновесието на Балканите и може да предизвика тенденция към конфликти. Най-доброто решение е целият регион да се фокусира върху процеса на европейска интеграция. За Сърбия и Косово - да постигнат всеобхватен договор, който да приеме съществуващата реалност, Косово да бъде признато като независима държава. Когато това стане, регионалните инициативи биха имали смисъл и след това биха послужили и за ускоряване на процеса на европейска интеграция", смята той.

Третата среща на инициативата "мини Шенген" на премиерите на Албания и Северна Македония - Еди Рама и Зоран Заев, както и на президента на Сърбия Александър Вучич, към които се присъедини и президентът на Черна гора Мило Джуканович, се състоя в Тирана на 21 декември. Ръководителите на Косово и Босна и Херцеговина отказаха да присъстват.

Косово този път ясно каза, че няма да бъде част от лидерската среща, докато главен инициатор и действщо лице на този съюз е Сърбия, която продължава с всички средства да се противопоставя на Косово и да не го признава за независима държава, пише още "Зъри".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.