Скоро да има дефибрилатори в метрото, мола, по летища обеща шефката на здравната комисия

https://mreja.bg/senzacionno/skoro-da-ima-defibrilatori-v-metroto-mola-po-letishta-obeshta-shefkata-na-zdravnata-komisiya/64821 Mreja.bg
Скоро да има дефибрилатори в метрото, мола, по летища обеща шефката на здравната комисия


Подкрепа за законови промени, които да задължат на всички публични места като метро, молове, летища, съдилища и дори в таксита и големи фирми да се поставят автоматични външни дефибрилатори, обеща председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя участва в кръгла маса по темата, организирана от БЧК.

Целта е да може максимално бързо да се окаже първа помощ на хора, изпаднали в спешно състояние - като сърдечен арест, когато шансът за оцеляване намалява с 10-12% с всяка минута. Дефибрилаторът може да възстанови сърдечния ритъм. Идеята е апаратите да се ползват и от немедицински лица и ще се мисли как голяма част от населението да бъде обучено. “У нас от сърдечен арест умират около 10 хил. годишно. Голям процент от случаите настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3 - 5 минути от инцидента, шансът за оцеляване е над 50%”, обясни проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.

Идеята за поставяне на дефибрилатори е повдигана многократно досега, последно през 2013 г.

Към момента единственото обществено място, което има външен дефибрилатор, е Физическият факултет на Софийския университет. В три бази на Планинската спасителна служба също има поставени дефибрилатори, като почти всички спасители са обучени да работят с тях, каза директорът на службата Емил Нешев и уточни, че апаратурата е придобита чрез дарения.

Всички нови линейки, с които в момента здравното министерство обновява спешната помощ в страната по линия на големия инвестиционен проект на стойност 163 млн. лв., също са снабдени с дефибрилатори.  

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.