Скопският в. "Вечер": Не само Гоце и Яне, взеха ни и президента

https://mreja.bg/senzacionno/skopskiyat-v-vecher-ne-samo-goce-i-yane-vzeha-ni-i-prezidenta-2/72328 Mreja.bg
Скопският в. "Вечер": Не само Гоце и Яне, взеха ни
и президента


Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски "България ни е измъкнала от тотална изолация, а Никола Груевски е възстановил най-мрачната антибългарска пропаганда на бивша Югославия", пише скопският вестник "Вечер" под заглавие "Не само Гоце и Яне, взеха ни и президента", предава БТА.

"Исторически парадокс бе наследникът на ВМРО-ДПМНЕ да се чувства по-близък до Белград вместо до София. Липсата на пътна инфраструктура между София и Скопие ни пречи да излезем от тази мъгла и да осъзнаем, и осмислим историческите факти. В Скопие има десетки сръбски медии и нула български. Не искам и да чувам за някаква 4-та Югославия. На този етап "малкият Шенген" е в структурна безпомощност".

Това са само част от посланията на президента Стево Пендаровски в интервю за българската агенция БГНЕС, отбелязва скопският вестник. Пендаровски посочва, че не приема инициативата за "мини Шенген", ако тя е компенсация или алтернатива за членство в ЕС. "Мини Шенген" има структурни слабости и не трябва да бъде нова Югославия", заявил Пендаровски в интервюто.

"Надяваме се, че ще видим Република Северна Македония както в НАТО, така и в Европейския съюз, и работим за това". Тези думи на българския премиер Бойко Борисов цитира в. "Слободен печат" във връзка с изявлението на президента на Северна Македония. Според Борисов оценката на Пендаровски за политиката на София към Скопие е като получена най-добра оценка от "Стандард енд Пуърс". Вестникът отбелязва, че тези дни "Стандард енд Пуърс" е вдигнала кредитния рейтинг на България, който в момента е най-висок сред балканските страни.

"Независен весник" съобщава, че преди няколко дни се е случила "хибридна атака" срещу кабинета на премиера Зоран Заев от лица, които се представили като Грета Тунберг и нейния татко. Това е заявил съветникът на премиера за връзки с обществеността Мариан Забърчанец.

Той съобщи, че манипулаторите успели чрез официално искане до македонското дипломатическо представителство да насрочат и реализират телефонен разговор с премиера Заев, представяйки се за Грета Тунберг и нейния баща. Забърчанец заяви на конференция, посветена на електронното общество, че премиерът навреме се усъмнил в самоличността на събеседничката, но, все пак, разговорът бил воден докрай, за да се потвърдят съмненията. Веднага след завършения разговор направихме всички проверки за потвърждаване на самоличността на събеседниците и днес със сигурност можем да кажем, че разкрихме хибридно нападение срещу кабинета на премиера, каза Забърчанец. Той посочи, че след разкритието те са влезли в контакт със семейството на Грета и са ги информирали за всички детайли. Информирахме ги, че ще съобщим това публично, а от там получихме отговор, че те са много разтревожени от подобни вести, че ще съобщят за злоупотребата на отговорните институции и са много благодарни, че са били информирани за тази злоупотреба, пише "Независен весник".

Според Забърчанец този случай на хибридно нападение е много по-изтънчен от случая с руските шегаджии, но внимателната комуникация е направила възможно той да бъде разкрит и разобличен.

Това лято бе съобщено, че Заев е цел на руски шегаджии, които разговаряли с него няколко пъти, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, припомня "Независен весник".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.