Шимпанзетата усещат музиката, танцуват и пляскат с лапи в тон

https://mreja.bg/senzacionno/shimpanzetata-useshtat-muzikata-tancuvat-i-plyaskat-s-lapi-v-ton-2/74704 Mreja.bg
Шимпанзетата усещат музиката, танцуват и пляскат с лапи в тон


Най-близките роднини на човека, шимпанзетата, усещат музиката, като танцуват и пляскат с лапи под нейния ритъм, установиха японски учени, цитирани от ДПА.

Агенцията се позовава на труда на Юко Хатори и Масари Томанога, публикуван в изданието "Трудове на Националната академия на науките в САЩ", предава БТА.

Японските изследователи пускали на приматите откъси от изпълнения на пиано с продължителност 2 минути. Темпото се променяло от бавно към много бързо. Всички изследвани шимпанзета реагирали на чутото с движения, които повтаряли над три пъти. Самците по-отчетливо се поддавали на ритмите в сравнение със самките. Екипът разглежда хипотезата, според която танците са присъствали в поведението на нашите далечни предци отпреди 6 милиона години.

И други животни, освен хората, са реагирали на музика, сред които фигурират папагали, морски лъвове и маймуни бонобо.

При мъжките шимпанзетата са наблюдавани също танцови движения, наречени "дъждовен танц", когато стават свидетели на валежи.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.