СЕМ дава БНР на прокуратурата заради Силвия Великова (Обзор)

https://mreja.bg/senzacionno/sem-dava-bnr-na-prokuraturata-zaradi-silviya-velikova-obzor-2/64257 Mreja.bg
СЕМ дава БНР на прокуратурата заради Силвия Великова (Обзор)


Съветът глоби два пъти обществената медия и отложи решението си за Светослав Костов за петък

Две глоби наложи Съветът за електронни медии на БНР заради спирането на сигнала на “Хоризонт” в петък, 13 септември. Според членовете на СЕМ е нарушена лицензията за подаване на радиосигнал 24 часа в денонощието. Така слушателите са били лишени от правото да бъдат информирани в продължение на 5 часа. Затова БНР ще бъде санкционирано по два члена на Закона за радиото и телевизията, реши съветът на заседанието си вчера.

“Продължителността на часовия отрязък – почти 5 часа, в който слушателската аудитория не е имала достъп до програма “Хоризонт”, разпространявана ефирно, създава предпоставки в случай на възникнала необходимост населението да не бъде своевременно уведомено, което пряко рефлектира върху задължението на БНР по чл. 51 от Закона за радиото и телевизията. Независимо от това и с оглед статута на БНР като национален обществен доставчик на радиоуслуги, липсата на предоставяна за разпространение програма нарушава и основен принцип по чл. 10 от ЗРТ – гарантиране правото на информация. Предвид всичко изложено Съветът за електронни медии ще предприеме необходимите действия по реда на надзора, като ангажира административнонаказателната отговорност на Българското национално радио, представлявано от генералния директор Светослав Костов, за нарушение на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията и издадената индивидуална лицензия за радиодейност”, се казва в становището на СЕМ. Според юристката на съюза санкциите по единия от членовете са от 1000 до 7000 лв., а по другия - от 3 хил. до 20 хил.

“Потресени сме от разминаването на версиите за спирането на радиото”, каза Николай Петров, зам.-председател на редколегията на “Хоризонт”, по време на срещата с членовете на Съвета за електронни медии вчера преди обед.

А разминавания има. С писмо от 13 септември съветът е изискал становище от генералния директор на БНР по повод спирането на радиоизлъчването в продължение на 5 часа. В отговор Костов предоставя информация за възникнал технически проблем в оптичната връзка между БНР и предавателите, което наложило спирането на програмата. Членовете на редколегията на БНР обаче са категорични, че още предишния ден е било ясно, че такова спиране предстои.

“Няма как

без знанието на

директора

да бъде спряна

цялата програма

на радиото и никъде да не се чува”, каза Даниела Късовска, зам.-главен редактор на програма “Хоризонт” в оставка. “Това съобщение бе четено в новините, но започна късно да се съобщава. Колегите попитаха дали да идват на работа, а директорът каза да дойдат”, уточни тя.

Същевременно съветът ще сезира прокуратурата за заплахите и упражнената цензура върху служители на БНР. Решението беше взето, след като СЕМ се срещна преди заседанието си с редколегията на БНР. Журналистите в редколегията са предали доста сериозни документи, подкрепящи думите им. От Съвета за електронни медии обясниха, че не са налице основания за свалянето на шефа на БНР Светослав Костов, макар да е компрометирано доверието в него.

Даниела Късовска обясни, че ѝ е оказван натиск и е имало заплахи срещу нея и доскорошния шеф на “Хоризонт” Ивайло Савов за свалянето на Силвия Великова. От редколегията на БНР бяха категорични, че е нарушена редакционната им независимост със заповедта за сваляне на Великова от ефир. Тя пък разказа предисторията на свалянето си от ефир. “По график аз трябваше да водя предаване в петък и да съм редактор предишния ден. Но някакви хора бяха решили да имам други ангажименти на 12.09. Малко след представянето на новия шеф (Николай Кръсстев - б.а.) ме извикаха и ми казаха: “Предаването ти го поема друг колега, събитието - еди-кой си (умишлено не споменавам имена), а ти заминаваш за Стара Загора. После ми благодари за съвместната работа. Когато го попитах: Разделяме ли се?, той само каза, че благодари. По-късно

на имейла си

получих заповед

за свалянето си

от ефир -

разказа тя и допълни: “Оттук нататък остават въпросите защо се наложи да ме върне премиерът и какво означава изречението “Или тя, или радиото”, което каза Ивайло Савов днес”. Великова разказа пред СЕМ, че генералният директор Светослав Костов я поканил на разговор в Борисовата градина. Казал ѝ, че над него има силен натиск и е заплашен, че ако не отстрани нея от микрофона, децата му ще гладуват и няма да може да си намери работа. “Обадиха ми се четирима души”, казал Костов. Трябвало да избира дали да изпълни нареждането, или да подаде оставка. Добавил, че в противен случай ще пострада и радиото - ще бъде намален бюджетът и ще бъде обединено с БНТ.

Даниела Късовска допълни: “Веднага след планьорката, на която Николай Кръстев бе представен за директор на “Хоризонт”, той дойде при мен, поиска графиците за месеца, задраска името на Силвия от тях и каза: “Тя няма да води!” След това направи същото с графиците за ресори и каза: “Тя вече няма да е в ресор “Правосъдие” и остави само другите двама в ресора, макар Силвия да бе първият човек в този ресор. Смятам, че отговорността за това е не само на генералния директор, а и на УС”, каза тя.

Още на 13 септември премиерът Бойко Борисов реагира остро на свалянето на Великова от ефир.

“Щом научих за свалянето на Силвия Великова, ѝ се обадих лично. Познавам я от над 20 години. Чух за тази глупост, която са сътворили. Аз не познавам директора на БНР и никога не съм го виждал, освен ако някъде случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат все пак да оправи това безобразие, иначе ще ида в парламента и ще помоля парламентарната ни група да му поиска оставката”, каза тогава Борисов. Силвия Великова вчера обясни, че не се чувства като човек на Борисов и дори била критична към властта. “Радвам се, че той самият разказа за този разговор. Но по-лошото е, че директорът на БНР веднъж се е поддал на натиск, за да ме свали от ефир, и втори път, за да ме върне”, каза тя. “Борисов ми каза: “Много съм ядосан за това, аз нямам нищо общо!” и звучеше ядосан”, поясни Великова. “Когато в разговора със Светослав Костов в Борисовата градина го попитах дали да звънна на Бойко Борисов (защото ми има телефона и вдига на журналисти), Костов ми каза: “Не, няма смисъл, натискът не идва оттам!”, заяви тя. Според нея махането ѝ от графиците не е свързано с протестите срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

“Защо, ако аз в понеделник съм призовавала хората да отидат на протест срещу Гешев, не бях санкционирана във вторник, когато се отчитаме за понеделник?”, попита риторично Великова. Тя припомни, че преди години също е бил сменян ресорът ѝ.

“През 2004 г. ми казаха, че ми отнемат ресор “Президентство”, защото Първанов не харесвал какво питам. Не знам дали е било така, но тогава ми дадоха ресор “Правосъдие”, обясни Великова.

Редколегията

поиска пред СЕМ

оставката на

Светослав Костов “Аз съм категорична, че без оставката на генералния директор и управителния съвет няма да се оправят нещата. Казвам го в качеството си на зам.-главен редактор на програма “Хоризонт”, заяви Късовска.

Членовете на СЕМ обясниха, че също са разколебани в доверието си към генералния директор, призоваха го да поеме своята отговорност и насрочиха заседание за следващия петък. Тогава ще разгледат казусите по отношение на Костов и свободата на словото в БНР.

Не знам какво е имала предвид Силвия Великова за натиск, каза пред журналисти генералният директор на БНР Светослав Костов вчера следобед в отговор на твърденията на журналистката, че е оказван натиск върху нея и колегите ѝ, съобщи “Топновини”.

“Много съм изненадан от едни такива твърдения. Не мога да коментирам думи на колеги. Ние сме колеги не само със Силвия Великова, а и с всички останали от БНР”, заяви той. Вчера той бе изслушан в парламентарната комисия по култура и медии. Костов заяви, че първо ще се запознае с решението на СЕМ да сезира прокуратурата и да глоби БНР и тогава ще го коментира. “Бяхме на комисия, решавахме доста важни неща. Опитваме се да излезем от дефицита, в който е изпратено БНР по някаква причина с незаложени средства от миналата година. Мисля, че на този етап това са по-важните неща”, каза генералният директор.  

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.