САЩ със "зелена светлина" за наказателните мита върху европейските продукти

https://mreja.bg/senzacionno/sasht-sas-zelena-svetlina-za-nakazatelnite-mita-varhu-evropeyskite-produkti-2/63862 Mreja.bg
САЩ със "зелена светлина" за наказателните мита върху европейските продукти


Световната търговска организация (СТО) ще разреши на САЩ да наложат мита на Европейския съюз като част от дългогодишния спор за получаваните от европейския производител на самолети Airbus субсидии. Това съобщиха европейски официални представители, цитирани от "Ню Йорк таймс и news.bg.

Вестникът отбелязва, че това най-вероятно ще засили търговското напрежение между САЩ и ЕС.

Решението, което ще бъде оповестено в края на този месец или началото на октомври, е финалното на СТО в 15-годишния спор, че европейските държави са субсидирали Airbus. Ще позволи на САЩ да наложат мита върху европейски продукти.

Отношенията между САЩ и Европа са обтегнати, но решението за Airbus заплашва да предизвика реципрочна размяна на мита между двата големи търговски партньора. През април администрацията на Тръмп обяви, че е подготвила списък с европейски продукти, които ще бъдат обложени с мита, след като организацията излезе с решението си.

СТО в същото време разглежда паралелен случай, внесен от ЕС срещу САЩ, че предоставя субсидии на американския производител на самолети Boeing. ЕС твърди, че САЩ са предоставили 20 милиарда долара незаконни субсидии на производителя. Решението може да позволи на Брюксел да наложи мита на САЩ. Окончателното решение се очаква в началото на следващата година.

В Брюксел еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС се е опитал да проведе преговори със САЩ за митата в отговор на двата казуса, но САЩ не са отговорили на молбата. Тя добави, че ЕС е изготвил списък с американски продукти за 20 милиарда долара, които ще бъдат засегнати с мита след решението за СТО за Boeing.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.