САЩ експулсират двама кубински дипломати в ООН. Куба: Неоправдано е

https://mreja.bg/senzacionno/sasht-ekspulsirat-dvama-kubinski-diplomati-v-oon-kuba-neopravdano-e-2/64276 Mreja.bg
САЩ експулсират двама кубински дипломати в ООН. Куба: Неоправдано е


САЩ обявиха днес, че експулсират двама кубински дипломати в ООН, обвинени в "дейности, застрашаващи американската национална сигурност", предаде Франс прес.

"Поискахме от двама членове на мисията на Куба в ООН, занимаващи се с дейности, застрашаващи американската национална сигурност, да напуснат САЩ". Това написа в "Туитър" говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегас.

Тя добави, че се въвежда ограничение за придвижването на членовете на мисията на Куба и занапред те не трябва да напускат рамките на Манхатън, където се намира централата на световната организация.

Правителството на Доналд Тръмп обърна гръб на политиката на сближаване с Куба, започната от неговия предшественик Барак Обама. Тонът между Вашингтон и Хавана се втвърди още повече от началото на годината, тъй като американците опитват да отстранят от власт президента на Венецуела Николас Мадуро, съюзник на Куба.

Кубинското правителство осъди експулсирането на двамата кубински дипломати в ООН, предаде БТА.

"Отхвърлям категорично неоправданото експулсиране на двама служители на постоянното представителство на Куба в ООН и затягането на ограниченията за дипломатите и техните семейства", написа в "Туитър" кубинският външен министър Бруно Родригес.

"Вулгарна клевета е да бъдат обвинявани, че са извършили действия, несъвместими с дипломатическия им статут", добави министърът.

В постоянното представителство на Куба в ООН има 16 служители. Експулсирането на двама от тях бе обявено няколко седмици преди откриването на 74-ото Общо събрание на ООН. Това е много важна институция за Куба, която всяка година внася в него проекторезолюции срещу американското ембарго, в сила от 1962 г.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.