Руски издания: Киев смята да реши проблема с Донбас "без сериозни отстъпки"

https://mreja.bg/senzacionno/ruski-izdaniya-kiev-smyata-da-reshi-problema-s-donbas-bez-seriozni-otstapki/63766 Mreja.bg
Руски издания: Киев смята да реши проблема с Донбас "без сериозни отстъпки"


Украинските власти отказват да включат в конституцията специален статут за Донбас, призовават за раздалечаване на войските по цялата разграничителна линия в Донецка и Луганска област и отстояват идеята за разполагане на международна миротворческа мисия по руско-украинската граница. Така обобщава "Комерсант" основните политически резултати от приключилия в Киев 16-и форум на Ялтенската европейска стратегия, предава БТА.

Избори в "превзетите от сепаратисти части от Донбас" може да има само след раздалечаване на войските, припомня вестникът изявлението пред участниците на украинския президент Володимир Зеленски. Изданието цитира и изказването на външния министър Вадим Пристайко, според когото в законодателството не се предвиждат поправки с оглед вота в районите извън контрола на Киев. "Не внасяме в конституцията никакви специални или неспециални статути (. . .) В минските споразумения пише, че ще се проведе реформа на украинското законодателство, реформа на конституцията въз основа на децентрализация", напомни той, като изтъкна, че именно децентрализацията е "шанс за развитие" на Донбас.

Киев "е настроен да реши проблема с окупацията без сериозни отстъпки - нито политически, още по-малко териториални - никаква легализация за терористите, никакви откази от Крим срещу решаване на проблема с Донбас", посочва източник, близък до офиса на Зеленски. Според него властите са готови на "символични стъпки, за да може Русия да се изтегли от Донецк и Луганск" без имиджови загуби, но не и да жертват националните интереси на Украйна. "И западните ни партньори, съдейки по това как реагират, одобряват и подкрепят като цяло плановете" на Киев, добавя той.

Като пример за разбирателството между украинското ръководство и Запада събеседникът на "Комерсант" сочи речта на форума на специалния представител на САЩ в преговорите за Украйна Кърт Волкър. Той приветства неотдавнашната размяна на пленници и новата динамика в отношенията между Украйна и Русия, но предупреди Киев да не предприема прекалено бързи едностранни действия с цел политическо решаване на конфликта в Донбас, пояснява изданието.

"Комерсант" споменава и "любопитни" акценти от икономическия раздел на форума. Украинският премиер Олексий Хончарук например заявил, че кабинетът разработва няколко големи инфраструктурни проекта. Като най-забележителен всекидневникът описва планираното прокарване на корабоплавателни пътища между акваториите на Черно и на Балтийско море. Мащабният проект, наречен от Хончарук "абсолютно реален", предвижда изграждане на стотици километри канали и политически споразумения с Полша и Беларус.

Украинският премиер заяви, че планира до 5 години да постигне 40-процентов икономически растеж на страната. Той призова арабските инвеститори да влагат средства във футболните клубове на Украйна - дори съобщи, че е провел предварителни преговори с бизнесмени от Катар, добавя "Комерсант".

Президентът Зеленски увери пред форума, че Киев подготвя нови списъци за размяна на затворници с Русия, припомня "Известия" и цитира украинския омбудсман Людмила Денисова, заявила пред събралите се, че на Москва вече са изпратени списъци на украинците, държани в Руската федерация.

По-рано медиите съобщиха, че Киев предлага да му бъдат предадени 113 души. Не бе посочено колко руски граждани планира да спаси от плен Москва, но според източник, близък до процеса, "размяната ще бъде равностойна", се казва в материала.

Според друг запознат източник на вестника обаче е известно преувеличение да се споменават днес "списъци за размяна" - "конкретен списък още няма" и за съставянето му ще е необходимо доста време, казва той.

Размяната на 7 септември бе символична стъпка, показала, че Киев може да прояви политическа воля, тоест е напълно възможно да има мирно уреждане в Донбас, отбелязва авторът на коментар в Известия". Според него обаче "въпреки смяната на политическия елит, Киев още не е променил съществено политиката си в спазването на правата и свободите" на хората в сепаратистките републики.

На официално равнище Украйна смята жителите на тези зони за свои граждани, смята за свои и териториите извън контрола на Киев. Това обаче "не й пречи (. . .) целенасочено и системно да дискриминира населението на Донбас", а повечето западни представители "просто не обръщат внимание на тези факти", пише коментаторът.

По данни на Върховния комисариат на ООН по правата на човека Украйна е виновна на първо място, че нарушава правата на живот, физическа неприкосновеност, справедлива съдебна защита, защита срещу дискриминация, основни свободи и социално-икономически права. От общо 156 жертви сред гражданското население след обстрели с артилерия и леки стрелкови оръжия през 2018 г. 121 души (77,6 процента) са убити на територии под контрола на въоръжените групировки, което може да е предизвикано от действия на правителството. Двайсет и осем жертви (17,9 процента) са регистрирани на територии, контролирани от правителството, и може да са предизвикани от действия на въоръжените групировки. А 7 жертви (4,5 процента) са регистрирани на неутрална земя, се казва в материала.

През последните месеци интензивността на бойните действия спада, но не се очертава трайно примирие или спиране на огъня, добавя "Известия".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.