Русия и Украйна договарят споразумението за транзита на газ

https://mreja.bg/senzacionno/rusiya-i-ukrayna-dogovaryat-sporazumenieto-za-tranzita-na-gaz/74753 Mreja.bg
Русия и Украйна договарят споразумението за транзита на газ


Русия и Украйна договарят детайлите на бъдещото си споразумение за транзита на газ, което може да засегне доставките за Западна Европа, предаде ДПА.

Миналата седмица Газпром и Нафтогаз постигнаха принципно споразумение. Днес руският газов гигант и украинската държавна енергийна компания възобновиха преговорите във Виена.

Високопоставен представител на Нафтогаз предположи, че може да има сделка до утре, съобщава БТА.

Преговорните екипи са под напрежение, тъй като сегашният договор, който е с 10-годишен срок, изтича на 31 декември. Новото споразумение ще бъде петгодишно, отбелязва ДПА.

Агенцията припомня, че много страни от Европейския съюз получават руски природен газ през Украйна. Транзитът, който носи на Украйна милиарди долари от такси, често е прекъсван заради спорове между Москва и Киев.

Според детайли, които бяха публикувани преди няколко дни, обемът на транзитирания през Украйна руски природен газ ще намалее през 2020 г. до 65 милиарда кубични метра от 90 милиарда досега. От 2021 до 2024 г. се планира доставката на 40 милиарда кубични метра годишно.

Транзитът през Украйна ще намалее, тъй като Русия иска да използва газопровода "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.