Русия и Италия призоваха за мирно решение на кризата в Либия

https://mreja.bg/senzacionno/rusiya-i-italiya-prizovaha-za-mirno-reshenie-na-krizata-v-libiya-2/74757 Mreja.bg
Русия и Италия призоваха за мирно решение на кризата в Либия


Русия и Италия призоваха днес за мирно решение на кризата в Либия, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

По-рано през деня турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му ще изпрати войници в северноафриканската държава по молба на правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи. Това ще стане най-рано следващия месец.

В телефонен разговор днес руският президент Владимир Путин и италианския премиер Джузепе Конте се обединиха около мнението, че кризата в Либия трябва да бъде решена по мирен път.

През април т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) под командването на Халифа Хафтар започна офанзива за превземане на Триполи. ЛНА стигна до подстъпите на либийската столица, но никоя от двете страни в конфликта не може да вземе превес.

ПНС има подкрепата на Турция, Катар и Италия. Русия, Египет и Обединените арабски емирства поддържат ЛНА на Хафтар.

В телефонния разговор Путин уведоми Конте за резултатите от срещата на върха на "нормандската четворка" за Украйна, която се проведе на 9 декември в Париж. Руският президент и италианският премиер обсъдиха още конфликта в Сирия.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.