Рехабилитация в Турция: Възможности и предимства

https://mreja.bg/senzacionno/rehabilitaciya-v-turciya-vazmozhnosti-i-predimstva-2/74396 Mreja.bg
Рехабилитация в Турция: Възможности и предимства


Има редица заболявания и състояния, при които медицинската рехабилитация е точно толкова важна и необходима, колкото и основното лечение.

Травми на опорно-двигателния апарат, главния и гръбначния мозък, парализи и парези от различен произход, включително церебрална парализа, сколиоза и дискови хернии, състояния след инсулт и остри кардиологични заболявания, множествена склероза, нарушения на говора и преглъщането при възрастни и деца – и това далеч не е пълният списък с показания за медицинска рехабилитация.

В зависимост от вида и тежестта на заболяването тя може или напълно да възстанови увредените функции на организма, или значително да подобри самочувствието и качеството на живот на пациента. Разбира се, при условие че рехабилитацията се провежда от квалифицирани специалисти по рехабилитация и при използване на базата на специално оборудвани клиники.

Може да звучи неочаквано, но днес Турция е един от световните центрове за физиотерапевтична и апаратна рехабилитация.

През последните десетилетия с подкрепата на правителството и частни инвеститори, страната е създадена иновативна, високотехнологична медицинска индустрия, която използва най-добрите постижения и опит на западната медицина, но е много по-достъпна финансово.

„Днес Турция предлага отлични възможности в областта на здравеопазването. Ежедневно получаваме заявки за лечение и рехабилитация от 165 страни. През 2018 г. в турските клиники бяха приети повече от 890 хиляди чуждестранни пациенти, през 2019 г. вече очакваме около 1 милион души “, каза Емин Чакмак, Председател на Турския съвет за медицински туризъм.

Безспорно предимство на турската възстановителна медицина е роботизираната рехабилитация. В страната функционират редица клиники, където наред с традиционните рехабилитационни методи - физиотерапия и хидротерапия, масаж, лечебна физкултура и др. - се използват роботизирани системи, които позволяват ефективното развитие на опорно-двигателния апарат дори при пациенти с парализа или в кома.

Пример за успешното използване на роботи в медицинската рехабилитация е LOKOMAT, роботизирана система за имитация на движенията на краката при ходене при пациенти, загубили способността да ходят поради парализа, увреждане на главния или гръбначния мозък, ортопедични или неврологични заболявания. Този метод позволява да се "напомня" на мозъка и гръбначния мозък как се правят стъпки. Нервните импулси при ходене стимулират зоните на мозъка, отговарящи за движението, и помагат за възстановяване на функциите. Способността на пациентите да виждат себе си в огледало по време на ходенето позволява да се запази това усещане във визуалната памет и има положителен ефект върху мотивацията, което е много важно, особено като се има предвид, че периодът на рехабилитация при тежки състояния на тялото може да продължи с месеци или дори години.

Благодарение на робот-симулатор, човек, който е бил прикован на легло дълго време, може да изпита усещането за ходене. И дори да почувства спортно вълнение с помощта на компютърна симулация-игра, в която трябва да преодолее препятствия, като балансира с тялото си. Има тренажори дори за напълно обездвижени хора - така наречените вертикализатори, които позволяват фиксирането на лежащоболни в изправено положение в комбинация с масаж на стъпалата. Процедурата помага за нормализиране на кръвообращението и намалява застойните явления в организма.

Роботите се използват успешно и за възстановяване на функциите на горните крайници и ръцете след наранявания или инсулт и за неоперативно лечение на дискови хернии.

По данни на Турския съвет за медицински туризъм 74% от пациентите с хернии на лумбалния и шийния отдел на гръбначния стълб, на които е било препоръчано да се подложат на операция, са имали стабилен терапевтичен ефект след лечение в турски рехабилитационни центрове с използване на апарат за декомпресия на гръбначния стълб.

В зависимост от вида и тежестта на заболяването, пациентите могат да се подлагат на рехабилитация стационарно или амбулаторно. На тяхно разположение са модерни удобни стаи и хотели към клиниките. По време на всички рехабилитационни процедури с всеки пациент работи личен специалист-рехабилитатор.

В турските рехабилитационни центрове особено внимание се обръща на битовата и социалната адаптация на пациентите. Паралелно с раздвижването на крайниците пациентите се учат как да използват възстановените двигателни навици в ежедневието. Например, показват как да се отваря вратата на хладилника, да се вземе нужния предмет и т.н.

Турското правителство се грижи за това на чуждите пациенти да им бъде максимално удобно да получават лечение в турските клиники.

За тази цел през 2005 г. е създаден Турският съвет за медицински туризъм (THTC), който предоставя широка подкрепа на чуждестранни пациенти. Освен помощ при избора на клиника, THTC гарантира допълнителни предимства, включително безплатен трансфер от летището, отстъпка за хотелско настаняване в Турция, предоставяне на безплатен преводач и много други.

Научете повече за лечението и рехабилитацията в Турция от представителите на Турския съвет за медицински туризъм в България:

Тел.: (+ 359) 89 6241677, (+ 359) 87 7307499

[email protected]

https://thtdc.org/

* Разговорите ще бъдат таксувани според тарифите на вашия оператор.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.