Разрешенията за изкупуване на суров тютюн от безсрочни стават със срок от четири години

https://mreja.bg/senzacionno/razresheniyata-za-izkupuvane-na-surov-tyutyun-ot-bezsrochni-stavat-sas-srok-ot-chetiri-godini-2/64887 Mreja.bg
Разрешенията за изкупуване на суров тютюн от безсрочни стават със срок от четири години


От 1 април 2020 г. разрешенията за изкупуване на суров тютюн от безсрочни да станат със срок от четири години, предвиждат приети на първо четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Предвижда се данните и информацията за тютюневите и свързаните с тях изделия да се представят само от производителите и вносителите на съответните изделия и посредством общ електронен портал за представяне на данни, а именно - чрез Общия портал на Европейския съюз (EU-CEG).

Върху всяка потребителска опаковка на тютюневите изделия ще следва да се посочва броят на късовете от съответното изделие или теглото на тютюна, както и наименованието на производителя или вносителя, предаде БТА. 

В административнонаказателните разпоредби се завишават санкциите за лица, изкупуващи суров тютюн в нарушение на изискването да притежават валидно разрешение и да са сключили договор за изкупуване с тютюнопроизводител, или когато не са предоставили на съответната комисия по тютюна изискуемата информация. Предвижда се санкцията да е не по-малко от 30 на сто от стойността на тютюна, а самият тютюн да се отнема в полза на държавата. Подобно изискване се въвежда и по отношение на невписани в регистъра лица, съхраняващи суров тютюн. Отнетият в полза на държавата тютюн ще се унищожава чрез изгаряне от комисия, определена със заповед на директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи.

Срещу промените възрази Светла Бъчварова от "БСП за България", като не се съгласи, че с тях се намалява административната тежест за икономическите оператори в сектора. Тя отбеляза, че електронният портал ще изисква предоставянето на информацията за тютюневите изделия и на електронен носител. Бъчварова посочи, че за 14-ти път се променя законът с водещ аргумент въвеждане на изискванията на директива на ЕС от 2014 г. Бъчварова призова, ако няма спешност за приемане на промените, те да се огледат внимателно, а да не се "побългарява" това, което е направено досега.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.