Радев: Преди да освободя Цацаров, ще изчакам заседанието на ВСС

https://mreja.bg/senzacionno/radev-predi-da-osvobodya-cacarov-shte-izchakam-zasedanieto-na-vss/73406 Mreja.bg
Радев: Преди да освободя Цацаров, ще изчакам заседанието на ВСС


Преди да освободя Цацаров, ще изчакам решението на ВСС. Това каза президентът Румен Радев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви във връзка с подадената оставка на Сотир Цацаров, избран за председател на КПКОНПИ, която прави възможно встъпването на Иван Гешев като главен прокурор по-рано от очакваното.

Начина на реализация на идеите на кабинета не съвпадат с моите представи за демократичност на законодателния процеса. Идеята за разследване върху главния прокурор е тема от 10 години, а чак в залеза на своето управление премиерът Борисов реши да се занимава по казуса, каза държавния глава във връзка с предложението на правителството независим прокурор да наблюдава главния.

"С интерес ще следя дебатите в Народното събрание - трябва да се знае дали този законопроект не противоречи на Конституцията", каза още той и допълни, че с предложението на кабинета се създава личност, по-силна и от главния прокурор. "Ако този нов прокурор наруши закона - кой ще го разследва", попита той.

По отношение на изказванията на премиера Борисов, че ако президентът иска промени в Конституцията - би следвало да си направи партия и да ги реализира, Радев отговори, че чл. 154 от Конституцията пише, че президнетът има право на инициативност за такива промени. "Каквото и да стане като продукт от тази инициатива - аз ще я внеса в парламента", каза Румен Радев.

Във връзка с идеята за широк дебат по промени в Конституцията, Радев заяви, че трябва да се преодолее колективната безотгорост и да се обезвреди и неутрализира паралелната власт, която действа зад фасадата на институциите.

Радев заяви, че българите ще заживеят достойно когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. "Има няколко важни инструмента за контрол на политиците - непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза,свободата на медиите - разследващите журналисти, които да разобличават сгрешилите политици, и силен съд и прокуратура и КПКОНПИ.

"Изостаналите сме толкова много от държавите в Източна Европа, с които сме имали равен старт, че трябва да се прави много повече и не трябва да се позоваваме на различни класации - фокусът е тук", заяви Румен Радев във връзка с данните от кредитните агенции за добрия рейтинг на страната. Държавният глава поясни, че рейтингът не мери посоката и развитието на една икономика. Най-важният рейтинг е благополучието на гражданите, добави той.

Радев отново повтори, че не е подписал указа за Гешев първия път поради липсата на състезателна процедура. "Тази практика трябва да се пренася в други области", уточни той.

Полк. Георги Гешев има дълга кариера в НСО много преди брат му - Иван Гешев, да поеме Специализираната прокуратура - той е прекрасен професионалист и човек, но отдавна не е част от моята пряка охрана, каза още държавният глава. 

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.